lauantai 24. maaliskuuta 2018

Pitääkö saamelaisten kulttuuria kunnioittaa?

Ylen sivuilla julkaistussa Hanna Hanhisen kirjoittamassa uutisartikkelissa kerrotaan Jäämeren rata -suunnitelman kirvoittaneen kipakoita kommentteja Twitterissä. Eräs Twitter-kommentti kuuluu näin:
Miten saamelaiskulttuuria voidaan edes mitata euroissa?
Minulle se on korvaamaton.
Mutta kun Suomen tosiasiallinen valtionuskonto kerran on monikulturismi, ja sen mukaan tuollainen oman kulttuurin puolustaminen on pahaa nationalismia, niin miten edes periaatteessa saisi edesauttaa saamelaisen kulttuurin säilyttämistä?

Itsehän minä olisin valmis sellaista kannattamaan, vaikka se olisi varsin impivaaralaista, mutta kun sellainen olisi kalastamista maahanmuuttokriittisyyden sameissa vesissä, joiden mukaan saamelaiskulttuurilla olisi joku monikulttuurisuutta korkeampi itseisarvo.

PS. Serkkutytön biologinen isä oli saamelainen.

4 kommenttia:

 1. Isoisoisoäitini oli saamelainen:
  hän oli isäni isänäidin tai isänisän äiti, en muista enää kumpi. Olen siis 1/16-saamelainen, mutta se ei kuulemma riitä saamelaisstatuksen saamiseen.

  Toisaalta isäni äidinisä oli riikinruotsalainen. Olen siis tuplasti enemmän ruotsalainen kuin saamelainen. Eipä sekään riitä julistautumaan ruotsalaiseksi, joka ei nykyään olisi kyllä edes kovin tavoiteltavaakaan.

  USA:ssa asiat ovat metkasti toisin:
  siellähän ihminen on "black", jos sukupuusta löytyy yksikin afro vaikka miten kaukaa, ja vaikka asianomainen olisi täysin vitivalkoinen.

  Mitä Jäämeren rataan tulee, toivoisin kovasti Venäjän palauttavan Suomelle Petsamon. Minun puolestani he saisivat pitää nikkelin ja sen tuotannon saastuttaman erämaan, kunhan palauttaisivat Jäämeren rannikon ja sinne vievän maakaistaleen, joka olisi riittävän leveä kaksiraiteiselle rautatielle ja miksei myös maantielle.

  Mitä Venäjä edes tekee sillä Liinahamarilla ja Norjan-vastaisella rajalla Kylmän sodan päätyttyä, kun sitä ei enää tarvita hyökkäysreitiksi Pohjois-Norjaan III maailmansodassa? Jos kyse on Barentsinmeren kaasusta, saisi Venäjä pitää vaikka nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa. Mitä tulee Yhdysvaltain rotuajatteluun, niin uskotaanhan siellä, että jos kuningatar Kleopatran isovanhemmista yksikin on voinut olla musta, niin silloin hän oli itse musta.

   Venäjä tekee kaikella sillä maalla, minkä on muilta vienyt, vaikka mitä, koska se on valloituksesta alkaen pyhää maata venäläisille.

   Poista
 2. Mielestäni junaradan voi Jäämerelle reitittää hyvin sijoiteltuna, tasaisin välein alikulkuja pororoille ja rata aidattuna, jottein porot eksy junan eteen. Tosin muutaman turistin takia moinen rata taitaa olla kannattamaton, jollei myös rataa pitkin tule kulkemaan huomattava määrä tavaraliikennettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Ei rataa pelkän radan takia kannata perustaa.

   Poista