keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Deodoranttia ja hajuvesiä käyttävät kannattavat autoritaarisia johtajia

Tieteen populaarilehdessä Tiede-lehdessä julkaistui artikkeli, jossa kerrotaan ruotsalaistutkimukseen viitaten, että vahva reaktio kehon tuoksuihin, sairauksiin ja huonoon hygieniaan näyttää korreloivan poliittisen ajatusmaailman kanssa ja että vahvempia inhoreaktioita näistä ärsykkeistä saavat ovat muita todennäköisemmin taipuvaisia huolestumaan yhteiskunnan moraalisesta rappiosta ja kannattamaan autoritaarisia ratkaisuja maailman ongelmiin.

Jos puhutaan historiasta, niin keskiajalla nykysuomalaisten esi-isät Suomenniemellä tapasivat käydä kerran viikossa saunassa. Tämä teki heistä joidenkin muiden ihmisryhmien ohella sekä autoritaarisimpia että puhtaimpia ajattelijoita koko Euroopassa tuohon aikaan.

Uuden ajan alussa Euroopassa jossain määrin kokonaan unohdettiin peseytyminen ja haistiin vain. Suomenniemeläisillä oli edelleen saunansa, joten täkäläiset olivat edelleen suhteellisen autoritaarista väkeä, kun taas 90 prosenttia eurooppalaisista oli paitsi haisevaa, niin myös kovin antiautoritaarista väkeä ajattelultaan.

Ranskan kuningas Ludvig XIV (1638-1715) oli luultavasti Euroopan koko historian vähiten omasta hygieniastaan huolehtinut henkilö. Hän oli erityisen kuuluisa hienhajustaan. Tästä syystä häntä voi pitää erittäin avaramielisenä ja antiautoritaarisena ihmisenä. Uskoisin myös, että hänen hovinsa ei jäänyt näissä piirteissä kovin kauas hänestä, sillä he pääsivät elämään yhteistä elämää hänen kanssaan.

1800-luvulle tultaessa Euroopan väestöä alkoi yhä enemmän vaivata autoritaarisuus, sillä puhtautta alettiin kunnioittaa. Ihmisistä tuli täysin hirveitä.

1900-luvulla eurooppalaiset kodit tulivat aikaa myöten varustelluiksi yhä paremmilla peseytymistiloilla, joita sitten käytettiin mieluusti hyödyksi. Ja ruvettiin lopulta jopa käyttämään deodoranttia poistamaan hienhajua. Näin tehtiin jopa Suomessa, ja näin ollen suomalaisista tuli koko maailmanhistorian autoritaarisin kansa. Kyllä kirjailija Jari Tervo siis on ollut oikeassa haukkuessaan suomalaisia!

2 kommenttia:

 1. Anonyymi9/3/18 20:00

  Jos tässä blogin perässä olisi naurava hymiö klikkaisin sitä. Hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. :) Harmi vain, että kovin harva on tätä lukenut, käyttämäni tilastointipalvelun mukaan. Tänäpäiväistä rooibosta käsittelevää kirjoitustani taas on luettu pilvin pimein.

   Poista