perjantai 2. maaliskuuta 2018

Vaaleassa ihossa erottuvat kasvojen muodot paremmin kuin tummassa ihossa

Iltalehdessä julkaistui uutisartikkeli, jossa kerrotaan Yhdysvaltain Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:n Media Lab -tutkimuskeskuksen tekemän tutkimuksen kasvojentunnistusohjelmistoista hyödyntäneen Laura Huhtasaaren ja  Erkki Tuomiojan kasvoja esimerkkeinä valkoisista, tai niin kuin artikkelissa sanotaan, "valkoihoisista". Tutkimuksessa hyödynnettiin myös Ruotsin ja Islannin poliitikkojen kasvoja. Artikkelissa sanottiin myös näin:
Tutkimuksessa selviää, että tekoäly tunnistaa valkoihoisten miesten kasvot oikein 99 prosentin tarkkuudella. Mitä tummempi kuvan henkilön ihonväri on, sitä enemmän virheitä ohjelma tekee. Virheprosentti saattaa nousta jopa 35 prosenttiin.

Buolamwinin mukaan tämä osoittaa, että tosielämän asenteellisuudet saattavat päätyä tietokonejärjestelmiin, joita käytetään kasvojentunnistuksessa.
Totta on, että ihmiset helpoimmin tunnistavat sellaisia kasvoja, joidenka tyypillisiin piirteisiin he ovat tottuneet kasvuympäristössään. Esim. jos itse muuttaisin Kiinaan, niin voisi minulta kestää jonkin aikaa, ennen kuin oppisin erottamaan kiinalaiset kasvot toisistaan. Ja sama toisinpäin. Jos kiinalainen muuttaisi Suomeen, niin hänellä kestäisi oppia erottamaan kantasuomalaiset kasvot toisistaan.

Sanoisin myös, että totta kai tosielämän asenteellisuudet saattavat päätyä tietokonejärjestelmiin, joita käytetään kasvojentunnistuksessa. Silti lienee tosiasia, että mitä tummempi iho, niin sitä vaikeampi on erottaa kasvojen muotoja, koska tummassa ihossa näkyvät valon ja varjon erot huonommin. Vaaleassa ihossa näkyvät myös paremmin kasvojen ihossa olevat sävyerot.

Luulisi jo kapitalistisenkin tiedemiehen tajunneen tämän.

3 kommenttia:

  1. Valitettavasti tässä jutussa, jossa kerrotaan kasvojentunnistamisen vaikeudesta eri ihonväreillä, näkyy nyt sinun kovasti huomioimasi "korrektisuus" eli oikeanlainen mielipide, vaikka tosiasia on, ettei tekoäly ole rasistinen vaan perustaa tekemisensä täysin erottelukykyyn, mihin vaikuttavat värit, kuten ihinväri.

    VastaaPoista
  2. Toisaalta kehonrakentajat sivelevät ihoonsa ennen kilpalavalle astumistaan hyvänlaiset määrät rusketusvoidetta sekä öljyjä. Näin siksi, etä lavalla he seisovat kirkkaiden valojen alla, joka on omiaan häivyttämään valkoisesta ihosta lihaserottuvuuden kaarteet ja kireydet.

    Epäinhimillisen raskas valmistautuminen massakauden rakennusvaiheella ja ennen kaikkea kiduttavan dieettikauden lihaserottuvuuden tavoittelulla menisivät hukkaan. - Sanomattakin selvä on, että mitä tummaihoisempi kehonrakentaja, sitä vähemmän hän lisäväriä purkista tarvitsee. Öljyjä hänkin silti käyttää.

    Tätä taustaa vasten voisin kyllä varsin pohtia, onko leipätekstissä mainitussa artikkelissa sittenkään huomioitu kaikkia ihonväriin ja valonkäyttöön liittyviä aspekteja?

    VastaaPoista