maanantai 12. maaliskuuta 2018

Italian uusvanhoista fasisteista

MTV:n sivuilla julkaistui uutinen, jossa kerrotaan fasistien tekevän paluuta Italiassa politiikan areenoille. Ja kun nämä ihmiset itse nimittävät itseään fasisteiksi, niin jotain perää uutisessa voi ollakin, eli ei ole kyse normaalista vanhamedian harjoittamasta löyhäkielisyydestä. Mielenkiintoista uutisessa on myös se, että siinä sanotaan:
Yhdessä asiassa Di Stefano ja hänen liikkeensä tekevät pesäeron Mussoliniin. Ainakin vielä. Ihmisiä ei kuulemma ole tarkoitus hallita väkivallalla ja pelolla, kuten Il Duce mustapaitoineen teki.
Silti täytyy kysyä, että mitä järkeä on asemoitua poliittisella kentällä fasisteiksi, jos ei kannateta poliittista väkivaltaa ja vastusteta demokratiaa. Inhimillisempää se toki on. Mutta eikö tällaisen puolueen, kuten uutisessa mainitun Casa Poundin, siis kannattaisi tehdä selkeämpi ero alkuperäisiin Mussolinin fasisteihin antamalla virallisen lausunnon, jonka mukaan Mussolini kumppaneineen toteutti fasismia ihan perseen lailla, koska he vastustivat demokratiaa ja harjoittivat poliittista väkivaltaa?

2 kommenttia:

  1. Olihan se Mussolinikin vähän surkuhupaisa diktaattori verrattuna kollegoihinsa Adolfiin ja Josifiin.

    Toisin kuin mainitut, ei Benito ollut edes maansa valtionpäämies, vaan vain pääministeri (ja aika ajoin piti hallussaan melkein kaikkia muitakin ministerinsalkkuja).
    Kuninkaan muodollisen valtionpäämiesaseman lisäksi hänen yläpuolellaan oli Suuri Fascistineuvosto, jolla oli valtuudet jopa erottaa hänet - ja niinhän siinä sitten kävikin.

    Kuvaavaa on, että kun Adolf kuuli Italiasta kantautuvia tietoja Beniton kaatamishankkeesta, hän ei voinut ymmärtää niitä. Kun hänelle kerrottiin Suuren Fascistineuvoston kokoontuneen asian tiimoilta, hän kysyi mitä virkaa jollain neuvostolla on; sehän vain puhuu ja puhuu?

    Tapahtuneen jälkeen olikin sitten lähetettävä erikoisoperaatio-osasto (jota SS-Obersturmbannführer Otto Skorzeny muuten ei johtanut, vaan oli mukana lähinnä tarkkailijana) hakemaan Benito pois vankeudesta Pohjois-Italiaan perustettavan Repubblica Sociale Italianan nukkepäämiehksi. Mainitaanpa hänet jossain lähteissä Lombardian Gauleiteriksi, ilmeisen epäviralliseksi toki.

    Eikä se hänen loppunsakaan oikein diktaattorillinen ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mussolinin Italiassa toisin sanoen oli kaikesta huolimatta voimassa kollektiivinen johto. Samaa ei voinut sanoa Aatun Saksasta ja Josifin Neuvostoliitosta.

      Hitleriin ja Staliniin verrattuna Mussolini vaikuttaa sympaattiselta hahmolta.

      Poista