keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Ylen toimittajan tietämättömyys monikulttuurisuudesta

Rouva Trump ylisti niiden henkilöiden voimaa ja rohkeutta, jotka ovat taistelleet sukupuolieroja ja syrjintää vastaan.

– Meidän on jatkettava työtämme kohti sukupuolten tasavertaisia vaikutusmahdollisuuksia. Naisia on kunnioitettava etnisestä taustasta riippumatta ja muistaa, että olemme kaikki yhtä rotua, ihmisrotua, hän sanoi. Yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa, Yhdysvaltojen on lähetettävä selkeä viesti siitä, että me välitämme, hän jatkoi.

Ensimmäisen naisen äänekäs tuki monikulttuurisuuden puolesta on hieman ristiriidassa hänen puolisonsa presidentti Donald Trumpin hallinnon toimille, muun muassa muslimienemmistöisten maiden matkustus- ja maahantulokielloille.
Näin oli Ylen toimittaja Saara Hirvonen lausunut 30.3.2017 Ylen uutissivuilla julkaistussa jutussaan USA:ssa vetoomus Melania Trumpin muuttamiseksi Valkoiseen taloon. Jutussa on kyse siitä, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaimo Melania ei aluksi asu Valkoisessa talossa vaan New Yorkissa, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia liittovaltiolle. Ja useat maan kansalaiset ovat tästä syystä vedonneet, että ensimmäinen nainen miehensä tapaan muuttaisi Valkoiseen taloon. Jutun lopuksi kirjoittaja heitti sitten oheisen laisen älyttömän tekstinpätkän, joka ilmaisee tietämättömyyttä monikulttuurisuudesta.

Monikulttuurisuudessa on kyse siitä, että yhteiskunnassa vallitsevat toistensa kanssa vakavassa ristiriidassa olevat arvojärjestelmät. Monikulturismi taas on poliittinen ideologia, jonka mukaan julkisen vallan tehtävä on edistää monikulttuurisuutta.

Monikulttuurisen yhteiskunnan alkiona voidaan pitää vaikka sellaista, että Suomessa useat Vihreiden ja Perussuomalaisten jäsenistä eivät voi sietää toisiaan.

Monikulttuurisuuden käsitteeseen ei sinänsä kuulu monirotuisuus tai -etnisyys, mutta yhteiskunnan monimuotoisuus toisaalta usein tuottaa jonkin verran toisistaan eroavia arvojärjestelmiä.

Varsin monikulttuurinen maa olisi vaikka sellainen, jossa on jonkinlaiset asemat niin vapaata kauppaa ja kapitalismia kannattavilla hyvää tarkoittavilla liberaaleilla (tarkoitan vapautta tärkeänä pitävän poliittisen ideologian kannattajia), toisinajattelijoiden sanan- ja henkilökohtaista vapautta vihaavilla sinänsä hyvää tarkoittavilla länsimaisilla kukkahattuhenkilöillä, kovempia rangaistuksia vaativilla ja homoseksuaalien avioliitto-oikeutta vastustavilla konservatiiveilla, länsimaisilla sinänsä hyvää tarkoittavilla uusnatseilla, naisten, homoseksuaalien ja toisinajattelijoiden vapauksia ja oikeuksia vastustavilla sinänsä hyvää tarkoittavilla muslimeilla ja naisten ja varsinkin kastittomien naisten ja tyttöjen oikeuksia vastustavilla sinänsä hyvää tarkoittavilla hinduilla.

Aidosti monikulttuurinen maa pysyy kasassa vain ankarien tuomioistuinten langettamien tuomioiden ja vahvojen poliisivoimien avulla. Maailman paras esimerkki tällaisesta maasta on luultavasti Singapore.

Kulttuurivaikutteiden kulkeminen maiden rajojen yli, ulkomaalaissyntyisten ihmisten pyörittämät ravintolat ja ruokapaikat, turismi, kansainvälinen kirjeenvaihto, kansainvälinen opiskelijavaihto, työperäinen maahanmuutto, tieteellinen yhteistyö rajojen yli ja au pairit eivät sinänsä ole monikulttuurisuutta. Niissä on pikemminkin kysymys monietnisyydestä, kulttuurisesta monimuotoisuudesta, kulttuurivaihdosta, kansainvälisestä yhteistyöstä, työstä toisessa maassa tai yleensä tutustumisesta toisiin maihin ja kansoihin ja niiden ihmisiin. Tai vaikka rannalla löhöämisestä lämpimässä maassa.

Monikulttuurisuutta käytännössä taas olisi se, että voidaan olla lähellä käydä toiseen ihmiseen kiinni sen vuoksi, että tällä on omasta mielestä väärät arvot, väärä uskonto tai väärä maailmankuva.

Monikulttuurisuuden vastakohta ei ole monokulttuuri, vaan yhteiset minimisäännöt joiden mukaan kaikki elävät, tai ainakin melkein kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti