lauantai 26. maaliskuuta 2016

Felix-ketsuppi ja Josephine

Felix-ketsupin valmistaja, Suomessa toimiva norjalaisomisteinen elintarviketeollisuusyritys Orkla Foods oli tehnyt mainosvideon, jossa annettiin ymmärtää, että Josephine-niminen nuori neekerinainen olisi suomalainen.

Orkla Foods saattoi tehdä mainoksen sillä tarkoituksella, että se voisi uhriutua ja esittää hyvää. Sääli kuitenkin on, että mainoksen Josephine on joutunut myrskyn silmään. Mainos on herättänyt suurta vihastusta ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona.

Josephine on itse sanonut myrskyn silmään jouduttuaan, että hän tuntee olevansa suomalainen. Itse sanon tähän, että mikäs siinä.

Nykysuomalaisilla on varhaisia esi-isiä, jotka ovat asuneet Suomenniemellä 10.000 vuoden ajan. Eurooppa koostuu vanhoista kansallisvaltioista. Jos vertaa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, joiden väestö koostuu lähinnä viime vuosisatojen aikana maahan muuttaneiden jälkeläisistä ja nykymaahanmuuttajista, niin ei ole mikään ihme, että Euroopassa saatetaan ajatella, että etnisyys jossain määrin riippuu kuulumisesta samaan geeniklusteriin. Yhdysvalloissa ja Kanadassa väestön etnisyys perustuu siihen, että alkuperäisväestöltä, intiaaneilta ja eskimoilta, on varastettu maat.

On jokaisen etnisyyden oma asia hyväksyä ulkopuolelta tullut ihminen osaksi omaa etnisyyttään. Joko hänet hyväksyy tai sitten hylkää.

Josephine vaikuttaa kuitenkin varsin suomalaistuneelta ja suomalaiselta yksin neekeriyttä lukuun ottamatta. Joten toivotan hänet omasta puolestani lämpimästi tervetulleeksi osaksi suomen kansaa ja suomalaisuutta. On ikävää, että hän on joutunut kokemaan rasistista huutelua.

Itse olen nauttinut tähän asti Pirkan meksikolaista ketsuppia, joten joidenkin aloittama Orkla Foodsin vastainen boikotti ei kosketa minua.

4 kommenttia:

  1. Tämä Josephine-episodi on ollut arvoton näytelmä. Jos Suomessa elää häiritsemättä muita, tekemättä rikoksia, ansaiten työllään elantonsa ja kerryttäen yhteistä verokertymää on minkävärinen tahansa henkilö minun puolestani tervetullut asumaan Suomessa ja saamaan sen kansalaisuuden.

    Sen sijaan en kaipaa rikollisia enkä sosiaaliturvalla elämiseen tähtääviä - juuri heidän torjumistaan vaikeuttavat ne, jotka pöyristyvät tällaisista mainoksista. Näin siksi, että väestön suurin osa kuvittelee kaikien maahanmuuttokriittisten olevan samanlaisia aivottomia ääliöitä.

    VastaaPoista
  2. Taidan ostaa seuraavaksi Felis ketsuppia, pippurimaustettua, jos on vielä markkinoilla.

    VastaaPoista