maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kaksi tummahipiäisempää maahanmuuttajaa kehui suomalaisia

Eräs irakilainen kirurgi on ollut muuntokoulutuksessa Suomessa, ja siihen on kuulunut kielikylpy suomen kieleen eräässä yhdistyksessä, joka toimii minulla olohuoneen jatkeena.

Samassa yhdistyksessä pidetään torstaisin englannin kielen keskustelukerhoa, jota vetää eräs intialainen kaveri, joka on asunut Suomessa 25 vuoden ajan.

Jokin aika sitten yhdistyksessä oli taas englannin kerho. Ennen sen alkamista ihmiset puhuivat oleskelutilassa keskenään englanniksi ennen kaikkea kirurgiaan liittyvistä asioista, kun kerran paikalla oli alan asiantuntija. Käsiteltiin myös kirurgisen lääketieteen historiaa ja kehitystä. Itse kerroin keskustelun lomassa, että tv-sarjassa 'Deadwood' oli virtsakivet ongittu pois erään henkilön virtsarakosta tämän peniksen kautta. Käytin ensin peniksestä nimitystä "wee wee", mutta kun kirurgi ei ymmärtänyt ilmaisua, niin piti ilmaista sama asia suorasanaisesti. Vetäjä myöskin selosti yhdelle kantasuomalaisista paikallaolijoista hyvän keinon ruotia hauki.

Englannin kerho pidettiin toisessa tilassa. Irakilainen kirurgikin päätti tulla siihen mukaan.

Kerhossa keskusteltiin, koska paikalla oli tällä kertaa kaksi maahanmuuttajaa, muun ohella Suomesta, suomalaisista ja suomalaisesta kulttuurista. Kirurgi kertoi, että kun hän oli ollut suomen kielen kurssilla, niin sen kantasuomalaiset opettajat olivat kovasti puhuneet pahaa suomalaisista. Hän kertoi, että hän tutustuttuaan enemmän suomalaisiin oli kuitenkin tullut huomaamaan, että nämä ovat oikeasti paljon mukavampia ihmisiä kuin millä heitä oli "uhkailtu".

Itse sanoin tässä vaiheessa, että ne opettajat olivat olleet "itserasisteja". Käytin tässä ilmaisua "selfracists".

Vetäjä sanoi sitten, huomautettuaan että minä olin nostanut esiin pahan sanan, että itse asiassa hänen mielestään suomalaiset eivät osaa olla rasisteja, koska suomalaiset eivät ole koskaan historiansa aikana olleet siirtomaaherroja. Kirurgi komppasi asiassa vetäjää. Vetäjä vertasi rasismi-kysymyksessä Suomea Englantiin, jossa hän oli asunut takavuosina.

Kirurgi ja vetäjä sanoivat, että suomalaiset ovat rehellistä väkeä. Kirurgi kertoi vieläpä, että hänen synnyinmaassaan Irakissa pidetään ihan normaalina muiden ihmisten huijaamista.

Jossain vaiheessa keskustelua vetäjä kertoi, että Suomessa kaupan kassalla vaihtorahan antamiseen tapaa kuulua aina toisen käden kosketus, mitä ilmiötä hän ei ole missään toisessa maassa huomannut olevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti