perjantai 8. tammikuuta 2016

Pohjois-Korea raiskaa paitsi kansalaisiaan, niin myös Linuxia

Vapaa ohjelmisto on tietokoneohjelmisto, jota kuka tahansa saa käyttää, kopioida, muokata ja jakaa edelleen vapaasti. Koska englannin kielen sana "free" merkitsee kahta eri asiaa, vapaata ja ilmaista, niin siksi on otettu rinnalle käyttöön ilmaisu avoin lähdekoodi. Englannin kielessä voi halutessaan käyttää myöskin ilmaisua "libre" korvaamaan sanaa "free" puhuttaessa vapaista ohjelmistoista.

Käyttöjärjestelmä, jolla tätä kirjoitan, on avointa lähdekoodia. Se on nimeltään GNU/Linux, ja varsin monet käyttävät siitä normaalipuheessaan tuttavallisempaa muotoa Linux.

"GNU" käyttöjärjestelmän nimessä viittaa GNU-projektiin, jonka yhdysvaltalainen autisti Richard Stallman perusti ja jota hän on luotsannut. GNU-projektin tarkoitus on ollut kehittää vapaa versio Unix-käyttöjärjestelmästä. GNU:n tuottama koodi oli alun perin mahdollistanut Linus Torvadsille käyttöjärjestelmänsä perustan kehittämisen.

Marxistileninistinen verinen ja hirveän edistyksellinen diktatuuri Pohjois-Korea on nyt lanseerannut oman käyttöjärjestelmänsä Red Star OS:n. Se perustuu itse asiassa Fedora Linuxiin.

Nyt sitä luulisi voitavan hihkua, että kerrankin Pohjois-Korea tekee jotain oikein. Mutta ei, Kim Jong-un ja kumppanit ovat raiskanneet koko Linuxin perusidean vapaista ohjelmistoista. Red Star OS nimittäin tekee parhaansa loukatakseen käyttäjän yksityisyyttä ja oikeuksia.

Pohjois-Korean johto haluaa hyödyntää internetiä, mutta ei päästää kansalaisia nauttimaan siitä – ilman tiukkaa valvontaa.

Ja Red Star OS vie homman vielä astetta pidemmälle. Kaikenlainen järjestelmän peukalointi on tehty miltei mahdottomaksi. Jos teknisesti orientoitunut käyttäjä yrittää muutella esimerkiksi käyttöjärjestelmän palomuurin asetuksia, saa hän vastaansa virheilmoituksen. Toinen vaihtoehto on, että Red Star OS käynnistää tietokoneen uudelleen.

Käyttöjärjestelmä sisältää myös tiedostonuuskijan, joka asettaa vesileiman käyttäjän jokaiseen tiedostoon. Leiman avulla tiedostot ovat jäljitettävissä ja yhdistettävissä yksittäiseen käyttäjään. Kyseessä ei ole käyttäjän kannalta läpinäkyvä toimenpide, sillä se tehdään huomaamatta taustalla ja se koskee myös tiedostoja, joita käyttäjä ei ole avannut.

Sanon, että tämä on väärin! Tämä on niin ehdottomasti väärin kuin vain olla voi!!

Tuollaista Linuxin väärinkäyttöä vastaan pitäisi olla olemassa jokin laki! Tosin Pohjois-Korean asukkaat eivät voi vedota myöskään avoimien ohjelmistojen lisenssiehtoihin ohi Pohjois-Korean hallinnon, koska tämä estää sen. GNU General Public Licence -lisenssi, jonka alla Linux-käyttöjärjestelmän ydin eli kerneli julkaistaan, vaatii sen, että ohjelmiston lähdekoodi tulee jakaa viimeistään pyydettäessä. Ja luulenpa, että aika moni Red Star OS:n muodostavista isommista osista on julkaistu jonkin vapaan ohjelmiston lisenssin alla. Hallinnon kätyrit ovat joka tapauksessa pistäneet joukkoon myös epävapaata koodia, mihin sillä sinänsä on oikeus, mutta veikkaan, ettei Pohjois-Korean hallinto suostu jakamaan kansalaisilleen Red Star OS:n lähdekoodia niiltäkään osin kuin se on vapaata.

4 kommenttia:

  1. Eipä semmoista lakia taida olla näköpiirissä. Niinkuin ei sellaistakaan, jota Suomessa tarvittaisiin, lakia jolla estettäisiin Eduskunnan väärinkäyttäminen edustajien rahasampona nykyiseen malliin.

    VastaaPoista
  2. onko tää nyt sitä nerd ragea

    VastaaPoista