perjantai 1. tammikuuta 2016

Millainen joulun tulisi minun mielestäni olla

Aina valitetaan siitä, että koulujen joulujuhlissa on kristillisiä elementtejä. Ja toiset valittavat taas siitä, että niistä on riisuttu kristilliset elementit.

Itse sanon puoli- tai kolmasosakveekarimaisena kristittynä, että kannatan julkisen vallan ja uskonnollisten yhdyskuntien eroa. Minusta sellainen suojelee niin uskovaista kuin uskonnotonta ja koko yhteiskuntaa.

Niinpä minusta julkisen tuen varasssa olevien koulujen tulisi kaikessa toiminnassaan olla uskonnollisesti tunnustuksettomia. Toki täytyisi tässä sitten vaatia sellaistakin, että jos jokin asia koulun maallisemmassa joulujuhlassa ärsyttää ketä tahansa, niin se tulisi siitä poistaa. Parasta olisi varmaankin se, että kouluissa yksinkertaisesti todettaisiin, että "nyt on joulu ja hyvää joulua tai vaihtoehtoisesti vuoden kautta".

Kuka tahansa saa tietenkin omalla ajallaan käydä kirkossa tai muissa uskonnollisissa tilaisuuksissa, tai maallisissa taikka jopa uskonnonvastaisissa.

Jokainen saa luonnollisesti kotonaan ja sukunsa kanssa viettää sellaisen joulun kuin haluaa, kristillisen tai vähemmän kristillisen.

Jos se olisi minusta kiinni, niin ihmisten, tai ainakin kristittyjen ihmisten, ja Jussi Halla-ahon perheen, kotijoulut olisivat Suomessa seuraavanlaiset:

Lahjoja annettaisiin ehdottomasti vain lapsille, ainoana poikkeuksena 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110 ja 120 vuotta joulua edeltävän 12 kuukauden aikana tai viimeistään saman vuoden jouluaattona täyttäneet, ja kiinalaisten patriarkat.

Lähinnä siis lapsille annettaisiin lahjoja, ja tulisi päättää, mikä olisi viimeisin ikä, jolloin lahjoja voisi saada. Mutta lapsille annettaisiin kuitenkin vain hyvin vähän lahjoja jouluaattona. Heille sanottaisiin, että loput haetaan sitten alennusmyynneistä.

Malliini kuuluisi myös se, että Joulupukki pantaisiin viralta. Jatkossa lapsille selitettäisiin, että kun aikoinaan eli tällainen Myrnan piispa Nikolaos (n. 270 – n. 342), jota on pyhäksikin sanottu, ja tämä oli autellut paljon ihmisiä mittavan omaisuutensa avulla. (Olen käynyt miehen mukaan nimetyssä kaupungissa. Se sijaitsee Kreetalla. Myrna taas sijaitsi nykyisen Turkin alueella, ja siihen aikaan alueella puhuttiin ennen kaikkea kreikkaa.) Ja osittain hänen hyvien töidensä esimerkin vuoksi mekin jaamme jouluisin lahjoja, ja pistämme Hommaforum-keskustelupalstan pottiin Pelastusarmeijan Joulupataan rahaa.

Lisäksi mainittaisiin Itämaan viisaat tietäjät yhtenä perinteen velvoittajana, ja joulun varsinaisena keskushenkilönä Jeesus, jonka syntymän muistoksi joulua ennen kaikkea vietetään.

En ole kuitenkaan tässä vaatimassa diktaattorin valtuuksia asian suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti