maanantai 4. tammikuuta 2016

Konservatismissa on kysymys ennen kaikkea henkisestä vapaudesta

Konservatismi on poliittinen aate, joka ottaa todesta ihmisluonnon eläimelliset piirteet ja joka arvostaa uskontoa ja traditiota. Konservatismi myöskin pitää yhteiskuntaa pikemminkin orgaanisena kokonaisuutena kuin koneena, joka voidaan suunnitella. Politiikassa konservatismin kannattaja pyrkii selvittämään etukäteen poliittisten päätösten tarkoittamattomat sivuvaikutukset.

Konservatismin mukainen politiikka on yhteiskuntaa puolustava.

Itselleni konservatismi merkitsee ennen kaikkea henkistä vapautta.

Mitä taas tulee konservatismin suhteeseen ihmisoikeusajatteluun, niin se ei ole ollut pelkästään myönteinen. Toisaalta konservatismia on historiallisesti ollut olemassa varsin montaa lajia. Esim. keisarillisessa Saksassa konservatiivit olivat niitä, jotka perustivat varhaisen hyvinvointivaltion.

Jos minä jotain haluaisin liittää mukaan konservatismin aatteeseen, niin ne olisivat vapauskäsitykset.

Mielestäni tällaiseen konservatismiin tulisi kuulua demokratian ohella sananvapauden, uskonnonvapauden ja julkisen vallan ja uskonnollisten yhdyskuntien eron ja ihmisten oikeuden yksityisyyteen kannattaminen sekä uskonnollisen sorron vastustaminen. Tällaista konservatismin lajia voitaisiin kutsua vapaudenhenkiseksi konservatismiksi.

Nykyään varsin monet poliittiseen eliittiin kuuluvista kannattavat ajatusta historiallisista vääjäämättömyyksistä, vaikka he eivät välttämättä olekaan marksilaisia. On historian oikku, että on tullut yhä enemmän konservatiivien asiaksi puolustaa ajatusta, että politiikalla on kuin onkin merkitystä ja että sen avulla voi muuttaa historian kulkua sekä jälleenrakentaa sellaista mitä ei olisi pitänyt purkaa alun perinkään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti