tiistai 23. tammikuuta 2018

Äärioikeistolaisuuden määrittelyä

Jätän tässä huomiotta sen, että "äärioikeistolaisuus" on huonohko nimitys ilmiölle ja että äärikeskustalaisuus olisi parempi ilmaisu, koska äärioikeistolaisuus ei ole läpeensä sosiaalisesti vastuuntunnotonta, joten se ei välttämättä ole kovin oikeistolaistakaan. Esim. Liberalismiwikin mukaan natsi-Saksan kansallissosialismi oli aatteeltaan ja käytännöltään melko vasemmistolaista. Käytän tässä esityksessä aatekokonaisuudesta joka tapauksessa pelkästään nimitystä äärioikeistolaisuus.

Minusta on selvää, että Saksan kansallissosialismi ja Italian fasismi ovat äärioikeistolaisia aatteita. Mutta parempi varmaan määritellä tarkemmin, mistä äärioikeistolaisuudessa on kysymys.

Kiihkonationalismi ja kiihkoisänmaallisuus ovat äärioikeistolaisuutta. Samoin rotuopit. Poliittinen väkivalta on äärioikeistolaisuutta. Samoin demokratian vastaisuus ja sananvapauden tukahduttaminen. Kaikenlainen indoktrinaatio on myös äärioikeistolaisuutta. Uskonnonvapauden tukahduttaminen on mielestäni myös äärioikeistolaisuutta.

Pitäisin äärioikeistolaisuutena myös toisten ihmisten leimaamisen maailmanennätyksen yrittämistä ja mitä tahansa ihmisten demonisointia, joka pääsee lähelle tätä.

Monikulturismi on melko totalitaristinen sananvapauden ja tasa-arvon vastainen aate, joten sekin on luettava äärioikeistolaisuuden piiriin.

Mielestäni myös marksismileninismi on luettava osaksi äärioikeistolaisuuden kirjoa, vaikka ei edes otettaisi lukuun Pol Potin Punaisia khmerejä. Marksistileninistit olivat täydellisen häikäilemättömiä väkivallassaan toisinajattelijoita kohtaan jo Venäjän sisällissodan aikana, ja he pikku hiljaa kielsivät kaikki ei-marksistileninistiset puolueet ja pystyttivät totalitaristisen diktatuurin. Jo aatteen perustajan Leninin aikana – kuoli vuonna 1924 – Venäjälle oli pystytetty vankileirien saaristo, josta Saksan kansallissosialistit ottivat myöhemmin mallia omaan vankileirien saaristoonsa. Venäjän ja sen paikalle vuonna 1922 perustetun Neuvostoliiton malli oli sellainen, että ihmisiltä oli viety pois poliittisen vaikuttamisen mahdollisuus sekä sananvapaus, uskonnonvapaus, median vapaus ja ajattelun vapaus. Myöhemmin malli levisi tai levitettiin kiväärinpiippujen avulla ensimmäisen ns. kansandemokratian Mongolian lisäksi lukuisiin muihin maihin. Onneksi tämä äärioikeistolaisuuden muoto on nyt enimmäkseen jo mennyt historian roskatynnyriin.

3 kommenttia:

 1. Mielestäni kommunismi ei ole äärioikeistolaisuutta vaan järjestelmä, jolla pönkitettiin kommunistipuolueen valtaa samalla polkemalla ihmisten oikeudet, lähinnä äärivasemmistoa ei äärioikeistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Mutta kun nykyään melkein mikä tahansa on äärioikeistolaisuutta, niin en mielestäni tee väkivaltaa tosiasioille nimittämällä marxismileninismiä äärioikestolaisuudeksi. Kun se kuitenkin kannatti poliittista väkivaltaa sekä valtiollista sortokoneistoa.

   Poista
  2. Milovan Ðilas oli montenegrolainen kommunisti. Hän kyllästyi titolaiseen järjestelmään ja ryhtyi toisinajattelijaksi Jugoslaviassa. Hän kirjoitti marxismileninismiä kuvaavan teoksen Uusi luokka. Aion lukea sen joskus. Kun nimittäin yksi kappale sitä löytyy vielä tälläkin hetkellä kaupunginkirjastojen valikoimista.

   Poista