perjantai 1. joulukuuta 2017

Älkää opiskelko ruotsia vaan gandaa, juntit!

Joku kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Juha Hurme oli Ylen uutisen mukaan lausunut seuraavalla tavalla kahdella kielellä lausumansa voittopuheensa lopuksi:
För er, som inte förstod vad jag nyss sa, har jag ett enkelt råd: opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti.
Samalla lailla varmaankin myös ruotsinruotsalaisten maailmankuva avautuisi kummasti, jos he opiskelisivat suomea. Suomen kieli on tärkeä osa Ruotsin historiaa ja suomalaiset menneinä vuosisatoina taistelivat varsin paljon Ruotsin kruunun puolesta. Ruotsin ruotsinkieliset olivat myöskin vapaamatkustajina toisen maailmansodan aikana. Nimittäin kun suomalaiset olosuhteiden pakosta joutuivat taistelemaan natsi-Saksan rinnalla ja saivat siihen aikaan ja varsinkin myöhemmin kaikkien edistyksellisten ihmisten, paitsi natsien, muslimien ja intialaisten, tuomion asiasta, niin Ruotsi sodan aikana mahdollistaen pysymisensä sen ulkopuolella myi natsi-Saksalle maan kipeästi tarvitsemaa rautamalmia ja tärkeitä tavaroita, kuten aseita.

Ja lisäksi yhteisen historiamme vuoksi suomen kieli sitoo Ruotsin osaksi Pohjoismaita. Vai oliko se sittenkin yhteinen protestanttinen uskomme, josta kantaruotsalaiset ovat muuten luopuneet kantasuomalaisiakin enemmän viime aikoina?

Toinen vaihtoehto olisi sitten se, että ei sen enempää kantaruotsalaisia kuin kantasuomalaisiakaan pakotettaisi, painostettaisi eikä indoktrinoitaisi käyttämään vuosia elämästään opiskelemaan sellaista kieltä, jota vain mikroskooppisen pieni osa Maapallon väestöstä puhuu äidinkielenään. Sillä sellaisia kieliä molemmat, niin ruotsin kuin suomen kieli, ovat. Tämä olisi ainakin liberaalia.

Jos tähän ei kuitenkaan haluta ryhtyä, niin ehdotan, että yhteiseksi pohjoismaiseksi kieleksi valitaan joku sellainen puolueeton kieli, jota ei myöskään kovin moni puhu äidinkielenään ja jolla ei myöskään ole suurempaa imperialistista menneisyyttä. Mielestäni paras ehdokas tällaiseksi kieleksi olisi ganda. Siihen liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa kolmen ja puolen vuoden takaisen edistyksellisen blogimerkintäni Pakkoruotsia ja muita kieliä, kuten ganda.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti