keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Kävin kahdessa presidentinvaalikoneessa, ja ehdottivat ehdokkaaksi Laura Huhtasaarta

Kävin eilen kahdessa presidentinvaalikoneessa. Nämä olivat Ilta-sanomien ja Helsingin sanomat -lehden vaalikoneet. Itse asiassa en muita vaalikoneita vielä löytänytkään.

Ilta-sanomien vaalikoneen mielestä Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on paras ehdokas minulle 67 prosentin mielipideosuudella. Vaalikoneen mukaan ihannepresidenttini koostuisi 35-prosenttisesti RKP:n Nils Torvaldsista, 35-prosenttisesti Laura Huhtasaaresta ja 30-prosenttisesti istuvasta presidentistä – entinen Kokoomus – Sauli Niinistöstä.

Helsingin sanomien vaalikoneen mukaan Laura Huhtasaari olisi 68 prosentin mielipideosuudella paras ehdokas minulle. Vaalikoneen mukaan ihannepresidenttini koostuisi 32-prosenttisesti Nils Torvaldsista, 36-prosenttisesti Laura Huhtasaaresta ja 32-prosenttisesti Sauli Niinistöstä.

Vaikka vaalikoneet sijaitsevat saman domain-nimen alla, niissä oli eri kysymykset.

Helsingin sanomat -lehden vaalikoneen höpötys liberalismista ja konservatismista paljastaa sen, että sen käsitys kyseisten aatteitten sisällöstä on vakavassa ristiriidassa omien käsitysteni kanssa. Vaalikone jossain määrin pitää liberaaleja vapausaatteita konservatiivisina ja yksilönvapauksien vastaisia toimia se nimittää liberaaleiksi.

Liberaali Facebook-kaverini Oula Lintula oli lausunut Facebook-päivityksessään myöskin eilen liberalismiin ja konservatismiin liittyen seuraavaa:
Presidentinvaaleissa ei ole mukana liberaaleja ehdokkaita. Ja kun tämä tunnustetaan, ei ole liberaalillekaan enää ongelma äänestää konservatiivia.
Olin itse lausunut kommenttina tuohon:
Itse ajattelen, että monikulturismi on vastoin monen luuloa vastoin liberalismia. Koko asiaa sotkee myös se, että perinteinen käsitys konservatismin ja liberalismin sisällöistä muuttui Yhdysvalloissa 1930-luvulla.
Loppuun liitän pakollisen kevennyksen. Löysin Ylen sivuilta lähes kaksi vuotta vanhan "vaalikoneen" Kuka on sinun ehdokkaasi Suomen presidentiksi vuonna 1956?. Vastasin sen kysymyksiin, ja vastauksena tuli: "Presidenttiehdokkaasi on KP:een Eero Rydman". KP tarkoittaa Kansallista edistyspuoluetta, liberaalia vuosina 1918-1951 toiminutta puoluetta.

Vaalikone kertoo ehdokas Eero Rydmanista seuraavaa:

"Suomen kansanpuolueen Eero Rydman on varatuomari, joka toimii Helsingin kaupunginjohtajana. Hänen ansioihinsa luetaan Helsingin jälleenrakentamisen käynnistäminen. Turussa syntynyttä Rydmania pidetään herrasmiesmäisenä diplomaattina, joka viihtyy seuraelämässä."

Wikipediasta löytyy myös lyhyt artikkeli miehestä. Vaalikone tarjosi myös kivan ehdokkaan vaalijulisteen nähtäväksi.

Mitä tulee oikeisiin nykyajan presidentinvaalikoneisiin, niin palaan niiden pariin sitten, kun niitä on julkistettu lisää. Niin kai käy. Odotan myös, jos vieteriukko Paavo Väyrynen saa kannattajakorttinsa kasaan. Joka tapauksessa käyn sitten myöhemmin läpi useampia vaalikoneita ja kerron niiden antamat tulokset täällä.

...
PS. 8.1.2018: Julkaisinpa äskettäin uuden samanaiheisen blogimerkinnän otsikolla Kävin presidentinvaalikoneita uudestaan ja laajemmin läpi, ja ehdottivat taas Laura Huhtasaarta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti