Julkaisin 25.10. Herran vuonna 2017 blogissani merkinnän Näyttöjen sinertävähkö värimaailma aiheuttaa univaikeuksia.
Olen sittemmin huomannut kaksi asiaa asiaan liittyen. Sen, että Windows 10 sisältää nk. yövalo-ominaisuuden itsessään. Ja sen, että helppokäyttöisten työpöytä-Linuxien klassinen lippulaiva Ubuntu Linux myöskin sisältää sen. Valitettavasti itse käyttämäni Cinnamon-työpöytäympäristöllä varustettu Mint Linux ei niin tee, vaikka muuten tämä on kamalan uudenaikainen ja hieno Linuxin levitysversio. Onneksi olin löytänyt asiaa auttavan kolmannen osapuolen sovelluksen Linuxin levitysversioni pakettienhallinnan kautta.
Olen sen verran jo ehtinyt testailla yövaloa niin Android-kännykälläni kuin kannettavalla PC:lläni, että voin sanoa kokemuksen vankalla rinta-äänellä, että keskiyön jälkeen on sellainen olo kuin ryyppäisi Nukkumatin kanssa. Siitä mukava ryyppääminen on kyseessä, että siitä ei seuraa seuraavana päivänä krapulaa. Tosin kunnollinen nousuhumala jää myös kokematta. Vähän kuin siis niin kuin nauttisi kannabista ilman sen huumaavaa ainesosaa tetrahydrokannabinolia pelkällä kannabidiolilla.
Luulen tähänastisen yövalon kokeiluni saldon olevan ainakin siinä mielessä myönteinen, että nykyään minun tekee sen ansiosta mieli mennä aikaisemmin nukkumaan kuin ennen vanhaan olin tavannut tehdä.
PS. 17.11.2017: Pienin pikkuveljeni mainitsi Facebook-kommentissaan f.lux:n
sopivana yövalosovelluksena. Siitä löytyy versiot niin Windowsille, Mac
OS X:lle, iPhonelle, Androidille kuin työpöytä-Linuxillekin.
Jälkimmäinen versio on ikävä kyllä komentorivipohjainen, joten Linuxin
käyttäjien kannattaa mahdollisesti käyttää ensimmäisessä aiheeseen liittyvässä blogimerkinnässäni mainitsemaani
Redshift-sovellusta, mikäli käyttämässään Linuxin levitysversiossa ei
ole vakiona mukana yövalo-ominaisuutta.
...
PS. 30.11.2017. Kävi ilmi, että uusimmassa käyttämäni Mint Linuxin versiossa ao. yövalo-sovellus Redshift on oletuksena asennettuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti