Konservatiivit ovat vanhastaan vastustaneet eugeniikkaa eli rotuhygieniaa, kun taas edistykselliset ovat kannattaneet sitä.
Eugeniikassa on kyse ihmisten jalostamisesta väestön parantamiseksi sukupolvien myötä. Konservatiivit ja kristilliset piirit, varsinkin katoliset sellaiset, tapasivat aikoinaan vastustaa eugeniikkaa vanhanaikaisessa uskonnollispohjaisessa vastahankaisuudessaan kaikkea uutta ja kivaa kohtaan. Marxilaiset sosialidemokraattiset puolueet taas tapasivat uskontokriitikkoina ja edistyksen kannattajina melko lailla kannattaa sitä. Tosin Suomessa sellaista porukkaa taisi olla sosialidemokraateissa vähemmän. Muistaakseni.
Tuli sitten ehtoo ja tuli aamu ja tuli Adolf Hitler. Hänkin kannatti eugeniikkaa ja vei homman sitten myös melko pitkälle. Hän antoi murhata monien muunlaisten ihmisten lisäksi paljon myöskin psyykkisesti sairaita ja kehitysvammaisia. Kun asia kävi Saksassa itsessään ilmi, siellä monet uskalsivat kauhistella ja paheksua asiaa. Mutta Hitler jatkoi ohjelmaa siitä pitäen salassa. Mahdollisimman salassa hän muuten harjoitti juutalaisten murhaamistakin.
Hitler lopulta hävisi sodan. Koska eugeniikan johdonmukainen toteuttaminen näytti tuottaneen Saksassa ja sen valtaamilla alueilla tuloksia, niin maailma kauhistui, ja sitten päätettiin olla niin kuin ei olisi koskaan itse kannatettu eugeniikkaa. Tällaiseen ratkaisuun päätyivät varsinkin edistykselliset.
Tosin on mielestäni hyvä, että he lopulta päättivät luopua eugeniikan kannattamisesta. Mutta oma historia kannattaisi tunnustaa, ettei olla kuin Jehovan todistajat, jotka ovat historian aikana muuttaneet useaan otteeseen teologiaansa olemalla kuitenkaan tunnustamatta asiaa kenellekään.
Eugeniikan jälkiä löytyy kuitenkin nyky-yhteiskunnastakin. Sikiöseulonnoissa kun pyritään poistamaan sellaisia potentiaalisia yksilöitä syntymästä, "jotka olisivat taakka vanhemmilleen ja yhteiskunnalle". Aina tällaisessa ei kuitenkaan ole kysymys rodunjalostuksesta. Esim. Downin syndrooma on sellainen kehitysvamma, että se heikentää rajusti jälkeläistentuoton mahdollisuuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti