tiistai 14. maaliskuuta 2017

Olen pygmi

Median edustajat luovat suuressa määrin sen, mistä käytämme nimitystä yleinen mielipide. Suomalaisen median kruununjalokivet lienevät Yleisradio ja Helsingin sanomat -lehti. Niiden sanomaan luottaa moni suomalainen.

Yleisen mielipiteen mukaan ei tarvita ao. kansan suostumusta siihen, jos joku haluaa olla kyseistä etnistä ryhmää. Esim. jos somali tai yhdysvaltalainen haluaa ryhtyä suomalaiseksi, niin etnisiltä suomalaisilta ei tarvitse kysyä mitään. Eikä tarvitse välttämättä edes muuttaa Suomeen, jossa ylivoimainen valtaosa etnisistä suomalaisista asuu.

Samalla tavoin minäkin voin ryhtyä osaksi mitä tahansa etnistä ryhmää. Jos haluaisin olla esim. keskisen Afrikan pygmi, minun ei tarvitsisi tehdä muuta kuin tuntea sydämessäni olevani pygmi. Sama pätee, jos haluaisin olla vaikkapa saamelainen, ojibwa, apassi, xhosa, japanilainen, yhdysvaltalainen tai vaikkapa somali.

Olen pygmi. Tämä on todella kätevää.

2 kommenttia:

 1. Miksi juuri pygmi? Eikö se sisällä kohtuuttoman suuren riskin joutua keskiafrikkalaisen kulttuurinrikastuttajan kannibalisoimaksi?

  Sillä mikä oikeus meillä on kieltää pygmejä syöviä bantuja harjoittamasta täälläkin kulttuuriaan, joka on aivan yhtä hyvä kuin meidänkin paitsi vähän parempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi juuri pygmi -kysymykseen voisin vastata, että miksi ei. Mutta unohdin tosiaan kulttuurirelativismin.

   Taidankin ryhtyä kanadalaiseksi tai han-kiinalaiseksi.

   Poista