maanantai 27. maaliskuuta 2017

Outoa, ikävää ja fasistista unimaailmaa välillä

Näin viikko sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä outoja ja tavallaan ikäviäkin unia.

Kun herätyskelloni herätti minut klo 9.00, olin juuri nähnyt unta kirjailija Jari Tervosta. Miestä en liiemmin arvosta, mutta unessani mies näyttäytyi jotenkin myönteisessä mielessä. En vain kuolemaksenikaan muista, että mistä siinä oli kyse. Minkä takia Tervo oli myönteinen hahmo?

Näin myös unta, joka sijoittui Kolmanteen valtakuntaan ja noin vuoteen 1945. Yllättäen natsi-Saksa ei ollutkaan hävinnyt sotaa. Maassa oli pieniä vastarintaryhmiä, mutta niillä ei ollut todellakaan suurtakaan merkitystä. Unessa ilmapiiri oli asian vuoksi melko masentava. Ja sitten yhtäkkiä minä olinkin natsien puolella toimiva jokin. Erään kerrostalon vinokatolla eleli vastarintataistelijoita. Nämä olivat tekeytyneet laatikoiksi. Ja liikkuivat hitaasti jotta natsit eivät äkkäisi heitä. Mutta sitten minä olinkin muitten natsipuoluelaisten mukana ampumassa näitä ko. katolle. Vitun SS!

Unen synty varmaankin liittyy siihen, että olin ko. maanantaille laittanut julkaistavaksi merkinnän Turkin presidentti Erdoğan muistuttaa itse natseja, joka käsittelee sitä, että Turkin presidentti ja hallinto olivat natsitelleet Alankomaita ja Saksaa, koska nämä olivat estelleet Erdoğanin ja tämän puoluelaisten kampanjaa Euroopassa asuvien turkkilaisten parissa presidentin vallan lisäämiseksi kansanäänestyksen kautta. Olin myöskin kaksi kuukautta takaperin julkaissut blogissani merkinnän, joka käsittelee Tiina Korhosen vuonna 1990 ilmestynyttä tositapahtumiin perustuvaa romaania Rautasaappaiden kaiku – SS-osasto Weinert suursodassa. Käsittelen merkinnässä kriittiseltä kantilta ko. sotilasosaston suomalaisten sotilaitten henkilökohtaista moraalia. Olin muuten myöskin viitisen vuotta sitten lukenut Robert Harrisin kirjoittaman romaanin Kolmannen valtakunnan salaisuus, jossa pääosassa on sellainen Kolmas valtakunta, joka ei ollut hävinnyt sotaa. Kirja suhtautui kriittisesti natsismiin. Ja oli minusta ihan hyväkin. Tämäkin kirja varmaan oli uneni taustalla. Siitä en kuitenkaan ole kirjoittanut blogiini kirja-arvostelua jo pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, että aloitin tämän blogini pitämisen vasta vuoden 2012 toukokuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti