lauantai 26. marraskuuta 2016

Oikeudenmukainen globaali talousjärjestelmä yksinkertaisesti

Minusta olisi aika saada kansainvälinen kauppa järjestykseen, jotta jokainen saisi mittansa täytenä.

Mielestäni vain sellaisille yrityksille tulisi sallia kansainvälinen kauppa, jotka maksavat työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa, huolehtivat työsuojelusta ja noudattavat tolkullisia ympäristönormeja.

Tulisi saattaa voimaan sellainen periaate, että yritysten tuloksesta tulisi aina tietyn kohtuullisen määrän olla työntekijöiden palkkoja.

Tulisi saattaa voimaan myöskin sellainen periaate, että yrityksen toimitusjohtajan palkka saisi olla korkeintaan esim. nelin-, tai sanotaan nyt viisinkertainen siivoojan peruspalkkaan verrattuna. Tämä ehkäisisi yleistä muille kuin pomoille ja asiantuntijatehtävissä toimiville suunnattua palkka-alea.

Kansainvälinen kauppa tulisi sallia ainoastaan sellaisille maille, jotka hyväksyvät sananvapauden.

Pankinjohtajat tulisi saattaa henkilökohtaisesti vastuullisiksi pankkiensa veloista Brasilian tapaan. Tämä ehkäisisi pankkikriisejä.

Veroparatiisit tulisi saada kuriin.

Kehittyneiden maiden tulisi auttaa kehitysmaita yhtiöiden verojenvälttelyn ehkäisemisessä.

Huumeet tulisi dekriminalisoida ja huumeiden ja yleensä päihteiden ylikäyttöä tulisi kohdella lääketieteellisenä ja sosiaalisena ongelmana.

2 kommenttia:

 1. Tämä voisi toteutua nopeastikin, jos suurin osa ihmisistä kieltäytyisi ostamasta sellaisia esineitä, jotka on tuotettu eettisesti epäilyttävissä tehtaissa, firmoille joissa palkkahaitari on astronomisissa mitoissa. Mutta silloin jäisivät kaikki matkapuhelimet, tietokoneet ja muu kulutuselektroniikka kaupan hyllyille.

  Eikä köyhillä enää olisi tietenkään varaa mihinkään sellaisiin ihmeisiin.

  Posiitiivisena mahdollisuutena on se, että ehkä tämän mullistuksen jälkeen käytettyjen hilavitkuttimien kauppa saattaisi alkaa taas. Ostinhan minäkin pari ensimmäistä matkapuhelintani käytettyjen hyllystä. Nyttemmin ovat järjestäneet sisustusta uudelleen kaikissa kaupoissa, ja käytettyjä laitteita ei enää oikein löydy mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitteet ja esineet ovat niin halpoja, ettei kannata korjauttaa, ja se on tosiaan ikävä. Tulostimien valmistajatkin hankkivat katteensa värikaseteilla. Ei ole kestävää kehitystä tämä. Käytettyjen laitteitten kauppaa kaipaisin itsekin.

   Toisaalta, jos köyhissä maissa ruvettaisiin työntekijöitten ja luonnon kannalta inhimillisiksi, niin hinnat eivät ehkä kohoaisi aivan niin korkeiksi kuin jos tuotteet valmistettaisiin Suomessa.

   Poista