keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Käsitteistä sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolten samanarvoisuus

Lukemattomat ihmiset Suomessa vannovat sukupuolten tasa-arvon nimiin. Joskus termi ilmaistaan siten, että kannatetaan sukupuolten välistä tasa-arvoisuutta.

Suomen kielessä on kuitenkin rinnakkaiskäsite tälle. Se on sukupuolten samanarvoisuus.

Sukupuolten tasa-arvo viittaa käsittääkseni sukupuolten poliittiseen tasa-arvoon ja toiseksi pyrkimykseen tehdä ne samankaltaisiksi.

Sukupuolten samanarvoisuus taas viittaa käsittääkseni siihen, että kumpaankin sukupuoleen kuuluvilla on täysi ihmisarvo.

4 kommenttia:

 1. Tämmöiselle tavalliselle moukalle, kuten minä ja monet ikätoverini asiassa ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa. Naiset on mielletty vähintään yhtä arvokkaiksi kuin miehetkin, usein miehiä arvokkaammiksi. Mutta kukaan muistamani poika tai mies ei ole tosissaan edes kuvitellut ymmärtävänsä miksi naiset käyttäytyvät niikuin he tekevät.

  Ja vielä vähemmän kukaan urospuolinen suomalainen on ymmärtänyt, että mitä ihmeen asiaa feministeillä voi olla maassa, jossa traditionaalisesti emäntä on se, jolla on ollut talon avaimet vyössään ja vankka ote kukkaron nyöreistä. Kun itse nuori, minusta oli luonnollinen ajatus, että miehen tili on yhteinen ja vaimolla saattaa hyvin olla oma tili sen lisäksi. Vaimo voi käydä töissä jos haluaa tai täytyy, mutta miehen velvollisuus on tuoda tilipussi avaamattomana kotiin joka tapauksessa.

  Mitä tämän lisäksi naiset voivat vaatia vielä lisää? Mieshän on aikaisemmassa epätasa-arvoisessa Suomessa ollut kotiorjan asemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Pitää vain pitää huolta siitä, että kummmankaan sukupuolen edustajat eivät joudu lapsipuolen asemaan.

   Poista
  2. Hehe. Meitä miehiä tuskin koskaan korotetaan lapsipuolen asemaan feministien silmissä.

   Poista
  3. Mutta, mutta käytin sanontatapaa.

   Poista