keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Vaikka Jumalaa ei olisikaan

Objektiivisia todisteita kristinuskon totuudesta minulla ei ole. Subjektiivisia todisteita on ainakin pikkaisen.

Oma suhteeni kristinuskoon on ennen kaikkea instrumentaalinen. Kristinusko toimii. Suhteensa Jumalaan yksin Kristuksen sovitustyöhön perustava ihminen saa Jumalalta voiman elää kristittynä. Vaikka Jumalaa ei olisikaan.

Näytän perustaneen vahingossa uudenlaisen elämänfilosofian, jolla on ainakin yksi kannattaja. Taidan kutsua sitä nimellä uskonnoton kristinusko. Natseja vastustanut saksalainen luterilainen pastori Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) pohti aikoinaan vakavasti sitä kysymystä, että miten kristinusko voi pärjätä uskonnottomassa maailmassa ja miten kristinusko voitaisiin esittää ei-uskonnollisesti. Tällaista ajatuskudelmaa kuin minulla hänellä ei kuitenkaan tainnut olla silloin mielessään.

...
PS:

Tälle merkinnälle on jatkoa.

Tämä merkintä on jatkoa edelliselle.

4 kommenttia:

 1. Isälläni oli mielenkiintoinen suhde uskontoon, erittäin henkilökohtainen sellainen. Hän eli luterilaisen etiikan mukaisesti. No, melko suurelta osin, mutta hän olikin ihminen, ei kone. Sitten kun hän kertoi minulle suhteestaan Jumalaan, tarina muuttui omituisemmaksi. Hänen Jumalansa muistutti ainoastaan etäisesti sitä kirkossa kuulutettua Jumalaa. Eikä hän juurikaan puhunut uskonnosta, ei ennen sitä kertaa, eikä sen jälkeen.

  Tästä minä opin isältäni ainakin yhden asian, sen että uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia, eikä sitä tarvitse olla tyrkyttämässä toisille joka käänteessä. Näin siis hänen mukaansa, mutten voi väittää olevani eri mieltä.

  Ajatelkaahan millainen maailma olisi jos apostoli Paavali, Muhammed, Karl Marx ja monet muut olisivat pitäneet keksimänsä uskonnot henkilökohtaisina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Mutta jos kaikki pidettäisiin itsellä, niin mitään kehitystä ei tapahtuisi.

   Seuraava henkilökohtainen avautumiseni aiheesta tapahtunee tammikuun puolivälin aikoihin aikaisintaan...

   Poista
 2. Jännä juttu, verrata kommunismia uskontoon, mutta uskon asiahan se taisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin kyseessä on uskonnonkorvike. Sellainen toimii paremmin, jos siinä on jotain samaa kuin uskonnossa.

   Poista