maanantai 17. lokakuuta 2016

Tuomiojan mielestä se ei sinänsä merkitse pahaa, jos joku on samassa valokuvassa vihaideologian edustajien kanssa

”Lelusalakuljettajana” tunnetulla SDP:n jäseneksi liittyneellä Rami Adhamilla on Helsingin sanomien mukaan tiiviitä yhteyksiä islamilaisen pyhän sodan kannattajiin. Islam on 600-luvulla jKr. syntynyt profeetta Muhammadin perustama uskonto ja vihaideologia. Islamin mukaan naisten ihmisarvo on pienempi kuin miesten ja ei-muslimien ihmisarvo pienempi kuin muslimien eli islamin kannattajien.

SDP:n Grand Old Man (anteeksi anglismi) Erkki Tuomioja on ko. Hesarin artikkelin mukaan sanonut, että kenenkään ihmisarvoa tai ihmisoikeuksia ei saa kieltää millään perusteilla ja että jos Adham on mielipiteillään tai toiminnallaan tukenut islamistisia ääriliikkeitä, se on tuomittavaa. Tuomioja on nyt sanonut myös:
Kaiken kaikkiaan tämä on asia, jossa Adhamin omat näkemykset on syytä kuulla ja palata sitten asiaan, jos tarvetta on. Jos joku on Syyrian kaltaisissa sekavissa oloissa samassa valokuvassa jonkun kanssa, ei siitä voi vielä kauheasti vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan.
Oletan, että hän tarkoittaa tässä myös sitä, että ei siitäkään voi kauheasti vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan, että Perussuomalaisten Olli Immonen on sattunut olemaan samassa valokuvassa joidenkin uusnatsien kanssa. Ja vaikka ei olisikaan, niin Guilt by association on joka tapauksessa nyt ja aina argumentointivirhe. Tarvitaan enemmän ihmisen osoittamisessa vihaideologian kannattajaksi.

Palataanpa Rami Adhaniin. Ao. Hesarin uutisartikkelissa hänestä on se vika, että se näyttää olevan maksumuurin takana. Mutta onnistuin lukemaan sen kännykälläni. Voit halutessasi käydä lukemassa siihen perustuvan Ylen artikkelin.

Hesari kertoo uutisartikkelissaan myös, että Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta ovat sitä mieltä, että piirit, joissa Rami Adham liikkuu, ovat islamistisia ja että ne ajavat islamilaiseen sharia-lakiin perustuvaa valtiota, eivät maallista demokratiaa.

Juusolan mukaan yhteydet islamisteihin eivät ole ongelmallisin asia miehessä. Sillä jos haluaa päästä Aleppoon ja toimia alueella, on pakko mennä islamististen järjestöjen kautta.

"Ongelmallisempia ovat hänen kommenttinsa. Ne ovat hyvin jyrkän uskonnollisen ääri-ihmisen kommentteja. Hyvin voimakkaasti shiiamuslimien vastaisia", Juusola sanoo. Hän sanoo myös: "Adham näkee Syyrian konfliktin hyvin selvästi uskonnollisena sotana ja hänelle shiiat ovat harhaoppista roskaväkeä."

Hesari kertoo, että Juusolan ja Alarannan mielestä suomalainen lehdistö ja Sdp eivät ole olleet riittävän kriittisiä Adhamia kohtaan. Adhamin islamistiyhteyksiä ei ole tuotu juuri esiin, HS:n vuonna 2014 kirjoittamaa juttua lukuun ottamatta.

Olli Immosen esiintymisestä aikoinaan vihaideologian kannattajien kanssa samassa valokuvassa oli syntynyt suuri huuto. Mutta Immonen eroaa Adhamista siinä, että hän ei ole itse ryhtynyt vihaideologian kannattajaksi.

...
PS 18.10.2016: Rami Adham on sittemmin eronnut SDP:stä. Ylen uutisessa kerrotaan myöskin, että mies joutuu oikeuteen veropetoksesta ja pahoinpitelystä ja että häntä syytetään myös törkeästä dopingrikoksesta. Mutta uskon, ettei SDP tiennyt etukäteen näistäkään rikoksista.

PS 19.10.2016: Yle on sittemmin korjannut uutistaan ilmoittamalla, että Adhamia ei syytetä törkeästä vaan tavallisesta dopingrikoksesta.

PS 21.10.2016:  Yle kertoo uutisartikkelissaan, että Adhamin väitetään lavastaneen haavoittumisensa Aleppossa ja että lisäksi toimitettuihin avustussummiin liittyy epäselvyyksiä. Yle viittaa jutussaan Hesarin uutiseen, jossa sanotaan suoraan, että Adham on rankasti johtanut ihmisiä harhaan. Yle oli itse aikoinaan kertonut miehen "haavoittumisesta". Tosin kyllä Hesarikin. Jos maksumuuri ei estä, voit käydä lukemassa myös Hesarin päätoimittajan Antero Mukan kirjoituksen siitä, että sodan uhrien hädällä ratsastaminen on törkeää. Kirjoituksessa käsitellään laajemminkin luottamusta ja kysytään itsemediakriittisesti, että olisiko ollut perusteltuja syitä epäillä miehen tarinaa jo alun perinkin. Ja lopuksi linkitän tähän vielä Ylen uutisen siitä, että koska Adhamiin henkilöitynyt Syyria-yhteisö on rikkonut rahankeräysehtoja, poliisi on kehottanut lopettamaan rahan keräämisen.

4 kommenttia:

 1. Adhamilla on Immoseen verrattuna se etu, että hän kuuluu SDP:hen, jonka jäsenillä on ns. vasemmistolaisina täydellinen suoja kaikenlaista arvostelua vastaan. Ainakin valtamedian mielestä, siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin varmaan melko lailla on. Mutta pidän myönteisenä seikkana sitä, että Hesari ylipäätään teki tämän kerran tällaisen jutun.

   Poista
  2. Hesari on tehnyt viimeaikoina muitakin ns. vihervasemmistosta poikkeavan jutun. Jos seuraan sinun mielipideaihealuetta.

   Poista
  3. Okei. Itse kovin harvoin luen sitä.

   Poista