Joskus kauan aikaa sitten eli aikaisemmin tänä vuonna olin saanut
eräältä sukulaiseltani lahjaksi puolen litran pullon kiinalaista
riisiviinaa.
Pullon etiketin tiedoista on melkein kaikki
kiinaksi, jota en osaa. Joten ilmeisesti pullo on peräisin suoraan
sylttytehtaalta. Todennäköisesti juoma on kuitenkin tehdasvalmisteista. Niin,
ja juoma on 55-prosenttista.
Tämä riisiviina
maistuu maailman kauheimmalle. Olen pyrkinyt pakottamaan kaikkia
kämpilläni vierailleita ihmisiä maistamaan sitä yhden kerran. Melkein
jokainen on maistanut. Kerran.
En ole itse viitsinyt
myöskään nauttia loppuja pullon sisuksia itsekseni, koska tunnen
korkeakulttuurin ja pidän siitä kiinni. Kiinalainen kulttuuri voi olla 5000
vuotta vanhaa, mutta se ei tarkoita, että kenelläkään siinä maassa tulisi olla
oikeutta valmistaa tällaista kammotusta.
Vuosia
sitten, kun eräs tuttu kirjailija oli siihen aikaan naimisissa
bulgarialaisen naisen kanssa, sain heidän luoksensa kerran
pistäydyttyäni maistettua heidän Suomeen tuottamaansa pullollista
bulgarialaista pontikkaa. Se oli täydellisen hirveää. Kun tulimme kaikki
kolme sen todenneeksi, niin lisäsimme laseihimme vettä. Maku ei siitä
kuitenkaan parantunut, vaan kurkkuun kaadettavaa juomaa vain oli nyt
monin verroin enemmän. Kokemus jäi mieleen.
Pontikka
ei sitä paitsi ollut tehdasvalmisteista. Se on ainakin suurin piirtein
samaa hirveysluokkaa kiinalaisen riisiviinani kanssa, mutta oletan, että
jälkimmäisessä on vähemmän epäpuhtauksia, koska se on kerran
tehdasvalmisteista. Tosin Kiinassa valmistetuista juomatuotteista ei
koskaan tiedä, mitä niihin on lisätty. Tärkeintä on kuitenkin se, että
siinä on metanolia vähemmän kuin etanolia. En minä eikä yksikään näistä
tutuistani ole menettänyt juoman vuoksi näköään.
Minä
ja lauantaiseen kulttuurielämätapahtumaani osaa ottavat ihmiset päätimme
kuitenkin tässä jokin aika sitten, että olisi jo korkea aika saada
riisiviinapulloni pinta alenemaan, mutta mieluiten suhteellisen
miellyttävällä tavalla. Sovimme silloin, että riisiviinan kanssa yhteen
tullaan sekoittamaan sellaisia juomia, joissa on itsessään sellaista
makua, joka peittää mahdollisimman hyvin riisiviinan kammottavuutta.
Noh,
äsken kuluneen viikon lauantaina me sitten kokoonnuimme peijaisiin.
Kulttuurielämäntuntijakollegani oli hankkinut hankkeen toteuttamista
varten ison pullon alkoholitonta punertavanväristä Russian Tonic -juomaa
sekä jonkin verran 5,5-prosenttista Long Drink -juomaa.
Kollegani
mittasi omistamallaan aikoinaan Alkon myymälästä ostamallaan mitalla
yhden mitallisen eli kolme senttilitraa aitoa kiinalaista riisiviinaa
laseihin. Vallitsi kuolemanhiljaisuus. Sen jälkeen hän kaatoi päälle
runsaasti Russian Tonicia ja mausteeksi päälle vielä Long Drinkiä.
Meitä
oli kolme henkilöä, jotka nautimme juoman alusta loppuun. Yksi meistä
maistoi sekoitusta, ja sen jälkeen jänisti. Hänen juomansa jäi melkein
koskemattomaksi.
Täytyy sanoa, että juoma ei ollut
varsinaisesti pahaa. Sekoitteet melko hyvin pitivät riisiviinan maun
aisoissa. Ainoastaan häiritsi pieni siitä jälkeen jäänyt jälkimaku.
Kun
juomat oli saatu alas, jatkoimme alkuiltaa oluitten nautiskelulla. Se
vei pois riisiviinan maun jäänteet juomiselimistä. Minä ja kulttuurielämätapahtumakollegani nautimme nyt puoliksi kuusi erilaista olutta. Kaksi muuta osallistujaa nauttivat omia oluitaan. Mutta kauan vieraitteni kotiin lähdön jälkeen eli joskus
alkuyöstä minulle tuli sellainen asia mieleen, että riisiviina tuntuu juomiselimissä taas jotenkin...
Olen maistanut kahta eri merkkiä Alkossa myytävää sakea, eli siis riisiviiniä, joskin sake on käymisprosessiensa puitteissa määriteltävissä olueksi. Silloinkin joudutaan venyttämään määritelmiä, ja riisiviinaa (shochi) se ei missään nimessä ole.
VastaaPoistaMolemmat maistamani saket olivat sekä kylminä että tarjoilunmukaisesti (mikrouunissa tosin) lämmitettyinä sikunaisella tavalla pahanmakuisia. En voi suositella.
Okei. Itse en muista maistaneeni koskaan sakea.
PoistaRiisiviinaa on monta laatua. Hong Kongissa ostin kokeeksi pullon halpaa riisiviinaa, josta kaupan myyjät varoittivat minua (?!) mutta myivät kuitenkin koska olin itsepintainen. Korkkasin pullon ja miltei oksensin jo pelkästä hajusta. En juonut pisaraakaan, vaan kaadoin se samantien viemäristä alas ja suljin vessan oven tuntikausiksi, jotta se löyhkä häviäisi.
VastaaPoistaToisen kerran firman, jolle tein töitä manner-Kiinassa, juhlatilaisuudessa tarjottiin aivan hyvää riisiviinaa. Palanpaineena käristetylle käärmeelle se sopi erittäin hyvin, molemmat olivat maukkaita.
Jaaa.
PoistaEhkä hirvein kokemus (heti sen Hong Kongin tapauksen jälkeen) minulla viinasta on kyllä siitä, kun kolleega, ollessame siellä töissä, osti joltakin tilalta aitoa saksalaista schnappsia. Se haisi kauhealta ja maistui vielä pahemmalta. Ei koskaan enää toista kertaa. Pitäkööt myrkḱynsä hyvänään, ei minulle, kiitos.
VastaaPoistaOkei. Saksalaisilla on ollut pitkä historia, jonka aikana he ovat voineet kehitellä myrkkyjään. Toisaalta kiinalaisilla on vielä pitempi.
PoistaAinakin kerran aikaisemalla kerralla maistaessani ko. riisiviinapullon sisältö oli kammottavaa.
VastaaPoistaUskon sinua. :) Mutta jos ehdit, niin voisit seuraavan kerran, kun sitä otamme, tulla käymään. Siis laitamme silloinkin mukaan reilusti parannus- eli maunpeittämisnesteitä. Voi mennä kyllä vielä jokunen viikko siihen, ennen kuin uskallamme ryhtyä.
PoistaCocktailien alkulähteeksi mainitaan usein USA:n kieltolain aikaiset salakapakat. Asiakkaiden valittaessa pontikan olevan pahaa moni kapakoitsija kehotti menemään sitten sellaiseen paikkaan missä se on hyvää tai kaivamaan kuvetta ja ostamaan ehtaa ainetta.
PoistaJotkut kaivoivat sen sijaan esiin palveluasenteen ja alkoivat nähdä vaivaa kehitelläkseen sekoituksia, joissa pontikan paha maku ei pääsisi ihan niin oikeuksiinsa.
Okei. Onhan tuollainen periaatteessa myönteistä.
Poista