lauantai 25. kesäkuuta 2016

Johannes Kastajan syntymäpäivä eli johannus, ei kun juhannus

Hyvää juhannusta!

Päivän nimi tulee Johannes Kastajasta, jota Ylen "taitava" toimittaja aikoinaan nimitti "Jeesuksen opetuslapseksi". Mutta todellisuus ei muutu siitä, joten Johannes Kastaja ei ole edelleenkään Jeesuksen opetuslapsi.

Kristittyjen päivitys juutalaisten Raamattuun eli Uusi testamentti esittelee Johannes Kastajan. Tämä oli jonkinlainen juutalainen askeetikko ja parannussaarnaaja, joka tapasi syödä ravinnokseen luonnonhunajaa.

Johannes Kastaja oli ilmeisesti Jeesuksen serkku.

"Kastaja" oli lisänimi eikä sukunimi. Tosin ei roomalaisella tavalla, vaan ihan yleisellä tavalla. Roomalaisilla kun miespuolisten kansalaisten nimeen kuului kolmantena lisänimi eli cognomen. Johannes Kastajan lisänimi Kastaja tuli siitä, että hän tapasi kastaa ihmisiä Jordan-joessa.

Jopa Jeesus meni Johanneksen kastettavaksi, vaikka oli Jumalan poika.

Uuden testamentin mukaan Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä ja hyväksyi sen, että Jeesus kutsui Johanneksen opetuslapsia seuraamaan itseään. Miesten suhde on saattanut toki olla monimutkaisempikin.

Jeesuksen kotimaakuntaa Galileaa hallitsi Rooman puolesta siihen aikaan Herodes Antipas, oik. Antipatros, joka oli Herodes Suuren poika. Herodes Suuri oli sellainen heppu, joka oli rakennuttanut juutalaisille uuden temppelin. Juutalaiset eivät tätä siitä huolimatta välttämättä arvostaneet, koska Herodes oli idumealaisperäistä sukua. Eli suku oli peräisin Jordan-joen itäpuolelta, Idumeasta, joka on sama kuin muinainen Edom. Juutalaiset olivat ilmeisesti aikoinaan pakkokäännyttäneet idumealaiset juutalaisiksi.

Herodes Antipas oli mennyt naimisiin nabatealaisten kuninkaan Aretas IV Filopatrisin tyttären kanssa. Antipas erosi kuitenkin tästä ja meni uusiin naimisiin Herodiaan kanssa, joka oli hänen velipuolensa Filippoksen vaimo ja hänen velipuolensa Aristobuloksen tytär.

Johannes Kastaja arvosteli Antipasta tästä, mikä herätti kuninkaassa suurta vihastusta. Niinpä hän antoi lopulta irrottaa Johannes Kastajan pään tämän ruumiista. Arvosteleminen oli sikäli huono siirto. Sic transit gloria mundi.

Suomalaisille juhannus on myös yöttömän yön juhla, mutta tämä on seikka, jota ei varmaankaan suomalaisille tarvitse teroittaa. Itse en tosin katso tänään ulos, mutta monet muut suomalaiset varmaankin niin tekevät. Saattavat jopa käydä kotinsa ulkoseinien ulkopuolella. Jos kirjoittaisin tämän esim. italiaksi, niin heille olisi tervetullutta saada tietää juhannuksen luonteesta Suomessa.

Suomalaiseen juhannukseen kuuluu joskus myös meneminen uimaan tai vesille humalapäissään, mikä sitten saattaa johtaa hukkumiseen.

Lopuksi kerron tositarinan, jonka kaivoin juuri muistini kätköistä. Vuosia sitten eräs suomalainen kristitty taikuri oli esiintymässä mustassa Afrikassa. Paikallinen asukas kysyi häneltä näytännön jälkeen: "Kuka sinä olet?!" Ja taikuripa siihen vastasi: "Jotkut sanovat minua Johannes Kastajaksi..."

3 kommenttia:

  1. Pyhän Johannes Kastajan juhlapyhä on iät ja ajat ollut 24.6., eli sitä vietettiin jo eilen. En tiedä, mistä suomalaiset ovat saaneet päähänsä tuon kahdennenkymmenen viidennen päivän.

    Yleensä pyhimysjuhlat ajoittuvat ko. pyhän kuolinpäivään, olipa kyseessä marttyyrikuolema tai ei. Johannes Kastajan marttyyrikuoleman muistoa vietetään 29.8. Johannes Kastajalla on siis kaksi juhlaa kirkkovuoden aikana, mikä ei ole aivan tavallista. Lähes ainutlaatuista on se, että hän saanut myös oman syntymäjuhlan, jota siis vietettiin eilen; itse asiassa Neitsyt Maria on Johanneksen lisäksi ainoa ihminen, jonka syntymäpäivää kirkko viettää.

    Quiz: Tiedätkö, mistä tässä jakeessa on kyse? (Ellet tiedä, arvaa.):

    "Totisesti: yksikään naisesta syntynyt ei ole ollut Johannes Kastajaa suurempi, mutta kaikkein vähäisin, joka on taivasten valtakunnassa, on suurempi kuin hän."


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 25. päivä sijaitsee puolen vuoden päässä joulupäivästä.

      Ja jonkinlainen vastaus kysymykseen: Voisin veikata sitä, että jumalasuhteen perustaminen yksin Kristuksen sovitustyöhön tuo ihmisen lähemmäs Jumalaa eli lähemmäs kuin mihin Johannes Kastaja omilla yrityksillään on päässyt.

      Poista
    2. Vaikka niinkin, mutta 24.6. sitä on perinteisesti (ellei nyt aivan alusta saakka niin hyvin kauan kuitenkin) vietetty niin lännessä kuin idässä; syy siihen johtuu roomalaisesta laskutavasta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannus

      Vastaus kysymykseen: Johannes oli tosiaan viimeinen kokonaan Vanhaan liittoon kuuluva profeetta ja siinä liitossa suurin kaikista, tavallaan "profeettojen sinetti", kuten rakkaat veljemme musulmaanit (heh) sanovat omasta Mahometistaan... Mutta Uuden liiton lapset eivät ole syntyneet naisesta vaan Hengestä, ja sellaisina vähäisinkin heistä on Johannesta suurempi.

      Poista