lauantai 3. tammikuuta 2015

Ukrainan kriisiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu

Tahtopoliitikko, emerituskansanedustaja Paavo Väyrynen oli viime vuoden melko lopulla käsitellyt blogissaan Ukrainan kriisiä ja ehdottanut yhdessä blogikirjoituksistaan, että Venäjä antaisi Krimille rajatun itsenäisyyden ja hyväksyisi sille samankaltaisen itsehallinnollisen aseman, jollainen Puerto Ricolla on Yhdysvaltain yhteydessä.

Minusta paljon parempi ehdotus olisi, että Venäjä luopuisi Ukrainalta valloittamastaan Krimistä mukaan lukien Sevastopolin laivastotukikohta ja jättäisi rauhaan myös Itä-Ukrainan. Venäjän vetäytyminen Ukrainasta omien kansainvälisesti tunnustettujen rajojensa sisäpuolelle olisi aidosti rauhanomainen ratkaisu Ukrainan kriisiin. Lisäksi Venäjän tulisi maksaa jälkikäteen Ukrainalle asiallinen summa vuokraa siltä ajalta kuin Sevastopol ynnä muu Krim oli ollut kansainvälisoikeudellisesti laittomasti liitettynä Venäjään. Ja täysimittaiset korvaukset Venäjän tulisi myös maksaa itselleen kaappaamistaan Ukrainan laivaston aluksista. Ja myös luovuttaa niiden ryöstön mahdollistaneet eräät Ukrainan laivaston entiset miehistön jäsenet Ukrainan viranomaisille, jotta nämä miehet saisivat vastata oikeudessa teoistaan.

Kannatan Krimille kuitenkin itsehallinnollista asemaa osana Ukrainaa. Vähän samanlaista kuin millainen Puerto Ricolla on Yhdysvaltain yhteydessä.

Olin aikaisemmin vastoin joidenkin tärkeiden tuttujeni käsityksiä ollut sitä mieltä, että olisi kivaa, jos Paavo Väyrysestä tulisi joskus Suomen presidentti. Enää en ole samaa mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti