Mielestäni suvaitsevaisuudelle on olemassa hyvä määritelmä: suvaitseminen on sietämistä. Toisella ihmisellä voi olla omasta mielestä vääränlaiset mielipiteet tai väärä ulkonäkö tai ulkomuoto tai hänellä saattaa olla vääränlaiset harrastukset. Tai hän saattaa olla omasta mielestä tyhmä tai vähä-älyinen. Tai hänellä voi olla erilaiset tavat tai hän voi edustaa toista etnistä ryhmää. Tai hän voi olla muuten erilainen. Suvaitsevaisuus ei tarkoita sitä, että tällaisia ihmisiä pitäisi palvoa tai nostaa jalustalle. Se tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että "vääränlaisiakin" ihmisiä tulee sietää aina silloin, kun nämä eivät ole itse asettuneet ihmistapojen ulkopuolelle.
Vihreiden naisten tulee sietää Jussi Halla-ahoa ja muslimien tulee sietää niitä, jotka esittävät heidän mielestään vääriä katsomuksia islamin profeetasta tai oikeanlaisesta elämästä. Vaaleitten pellavapäisten ihmisten tulee sietää juutalaisia ja neekereitä. Neekereiden ei pidä pelata rasistista "jääkarhu"-peliä. Ja niin edelleen. Suvaitsevaisuuteen ei kuulu sellainen, että yritetään vaientaa väärää mieltä oleva eikä siihen kuulu "vääränlaisten" ihmisten tappaminen eikä myöskään sulkeminen vankilaan tai keskitysleireille.
Sananvapauden salliminen myös "väärää mieltä" oleville on paitsi suvaitsevaista, niin myös yhteiskunnallinen perusta kaikille muille vapauksille ja oikeuksille. Sitä vastaan toimiminen on näin ollen melko pikkusieluista toimintaa. Pikkusieluiset ihmiset niin diktatuureissa kuin demokraattisemmissa maissa haluaisivat kovasti rajoittaa mielipiteenilmaisua siten, että vain heidän mielestään "oikeat" mielipiteet saisi tuoda julki. Olen itse tuntenut tällaisia ihmisiä.
Sanan- ja mielipiteen ilmaisun vapauteen liittyvät seuraavat linkkien takana olevat tekstit, jotka voit halutessasi lukea:
Voit lukea pitemmän tekstini Sananvapaudesta.
Ja Oula Lintulan ansiokkaan blogimerkinnän Mitä on vastuullinen sananvapaus.
Jiri Keronen kirjoitteli jokin aika sitten skeptisen merkinnän otsikolla Vihreät ovat tekopyhiä ja vastustavat sananvapautta Charlie Hebdon joukkomurhatapaukseen liittyen.
Voit halutessasi lukea myös tekstini Uskonnonvapaus ja loukkaantuminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti