perjantai 9. tammikuuta 2015

"Je suis Charlie" ja sananvapaus

Monien länsimaalaisten antautumismielialaa islamin edessä kuvaa hyvin se, että viime maanantain saksalaisen Pegida-liikkeen mielenosoituksen ajaksi Kölnin tuomiokirkosta oli sammutettu valot. Näin sitä tuetaan maailman suvaitsemattominta uskontoa.

Ympäri Ranskaa ja länsimaita ovat kuitenkin ihmiset nousseet puolustamaan sananvapautta muslimisoturien iskettyä ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen. Tunnuslause "Je suis Charlie" ("Minä olen Charlie") on noussut näiden kaikkien ihmisten huulille.

Jotain tässä on kuitenkin kummaa. Länsimaissa on viime vuosina lainsäädännön avulla suitsittu epäkorrekteja mielipiteitä. Ja monet tällaista kannattavista ihmisistä ovat nyt mukana tuomitsemassa Charlie Hebdon iskua, vaikka itse ovat ensin olleet vaientamassa mm. islamia kohtaan kriittisiä ääniä. Näille ihmisille sanon, että ette te ole ennenkään kannattaneet sananvapautta ja tuskin kannatatte nytkään.

Vanha länsimainen vapaudenhenkinen sanonta "Écrasez l'infâme!" sopii teitä koskemaan hyvin!

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestönosaa. Kaikkein eniten on oikeus lausua "Je suis Charlie" niillä ihmisillä, jotka ovat ennen tätä murhenäytelmääkin kannattaneet sananvapautta.

Sillä sananvapaus on kaunis asia. Se on itse asiassa perusta kaikille muille oikeuksillemme ja vapauksillemme.

PS Kun aihe on nyt kuuma, niin voit myös halutessasi käydä lukemassa Vasarahammer-blogin kirjoittajan merkinnän Pilakuvista ja sananvapauden puolustajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti