keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Ihmisluonto, liberalismi, vapaus ja alkoholi

Minulla on taipumus ajatella itsestäni, että olen jonkinlainen täysipäisen liberalismin kannattaja. Suhtaudun epäilevästi ihmisluontoon, mutta haluan uskoa ihmisiin ja mielelläni pyrin ajattelemaan ihmisistä hyvää.

Ihmisen moraalinen kieroutuneisuus kyllä voisi pistää ajattelemaan, että tarvittaisiin jonkinlainen eliitistä koostuva valioryhmä hallitsemaan yhteiskuntaa ja sen ihmisiä. Eliittikin kuitenkin koostuisi ihmisistä, ja ihmiset ovat kaikki syntisiä. Antaisin mielelläni vastuuta ihmisille omasta elämästään, koska vain henkilökohtainen vapaus ja mahdollisuus myös toimia väärin kasvattavat ihmisessä kokemusta siitä, että on itse vastuussa omasta elämästään.

Olen myös tullut siihen tulokseen, että Suomessa tulisi vapauttaa alkoholin myynti ja tuotanto pahimmasta sääntelystä. Toivon, ja haluan uskoa, että alkoholijuomien vapauttaminen tekisi alkoholijuomista sillä lailla arkisen asian, että jokaista pulloa ei olisi jatkossa pakko juoda. Kuningas alkoholi myös menettäisi kapinallisen imagonsa. Toki tavoitteen toteutuminen voisi vaatia myös jonkinasteista alkoholiveron laskemista.

Tavoitteen toteutuessa menettäisimme kyllä ennen pitkää Alko-monopoliliikkeemme kokonaan, ja siitä ikävä kyllä koituisi minulle henkilökohtaisesti harmia, sillä Alkon myymälöiden hyllyillä on myytävistä oluista ja viskeistä suhteellisen täysipäiset ja objektiiviset kuvaukset, ja kohtuullisen hyvät valikoimatkin. Mitä olen arvostanut. Mutta täytyy olettaa, että alkoholin vapauttaminen ei tuhoaisi perusteellisesti selkeyttä ja sivistyneisyyttä alkoholijuomien myymisessä.

Voit halutessasi käydä lukemassa vanhan blogitekstini korkeakulttuurisesta alkoholin nauttimisesta, jota harrastan kollegani kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti