lauantai 11. lokakuuta 2014

Monen suomalaisen mielestä Suomessa on liikaa puolueita

Kaksi viidestä (39 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että maassa on liikaa puolueita. Lähes joka toinen (48 %) kuitenkin torjuu väittämän.

Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:n tutkimuksesta, jonka teki TNS-Gallup.

Puoluerekisterissä on kuusitoista puoluetta. Iän myötä yleistyy näkemys puolueiden liian suuresta määrästä. Eläkeläisistä ja 60 vuotta täyttäneistä enemmistö arvioi puolueiden määrän liialliseksi.

Nuoret ja opiskelijat puolestaan torjuvat ajatuksen puolueiden liiallisesta määrästä maassamme.

Lähes puolet kokoomuksen (47 %), keskustan (47 %) ja perussuomalaisten (45 %) kannattajista näkisi maassamme vähemmän puolueita. Vihreät ovat vähentämiseen nihkeimpiä (24 %).

Itse näkisin myös mielelläni Suomessa reilusti vähemmän puolueita. Minusta sellaisten puolueiden kuin Ruotsalainen kansanpuolue, Kokoomus, SDP, Keskustapuolue, Vasemmistoliitto, Vihreä liitto ja Perussuomalaiset kannattaisi lakkauttaa itsensä. Olisin hyvin iloinen siitä, jos Muutos 2011 -puolue, Piraattipuolue, Vapauspuolue ja Itsenäisyyspuolue olisivat tärkeimmät äänestäjien kannatuksesta kilpailevat puolueet. Sillä lailla politiikkaan tulisi enemmän järkeä.

4 kommenttia:

  1. Minä taas en ajattele niin että pitäisi olla yksi tai muutama "järkevä puolue", joka sitten määräisi että miten asioiden pitää olla. Yksipuoluejärjestelmiä löytyy ja niissä uskotaan omaan viisauteen. Ei ole hyvin käynyt.

    Sen sijaan minä haluaisin sellaisen maailman jossa olisi paljon fragmentaarisia pieniä kilpailevia puolueita. Sellaisa jotka söisivät toisiltaan suosiota ja ajaisivat huviretkille abileneen sellaisella hyvin spesifillä tavalla että juuri minun johtamani pienpuolue voisi ratsastaa näiden "samankaltaisten puolueiden kesken kilpailun" ja "erimielisten puolueiden mudanheiton" ohi suoraan vallan ytimeen, valtaan. VALTAAN. BWAHAHAAHAAAAAHAHAAHAAA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HAHAHA ... puolikonsonantti-U vielä perään.

      Poista
  2. Suomessa on monta puoluetta ja lisää kuulemma perustetaan. Muutos 2011 on myös uusi puolue, toisin kuin monet muut. Puolueita perustetaan yleensä ennen eduskuntavaaleja ja lopetetaan vaalien jälkeen. Muutoksella tosin nyt on yksi kansanedustaja, saa nähdä onko vaalien jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh. Piilevä äänikynnys voi olla aika petollinen.

      Poista