lauantai 27. syyskuuta 2014

Suomen tunnetuin kannabiksen kotikasvattaja on kuollut

Suomen huumausainepolitiikan kritisoijana tunnettu Suomen kuuluisin kannabiksen kotikasvattaja Mikko Pekkola on kuollut. Pekkola kuoli äkillisesti elo- ja syyskuun vaihteessa. Kuolemaan ei kuulemma epäillä liittyvän rikosta.

Asiasta oli kirjoittanut Aamulehti. Ja minulle tuli suru puseroon.

Vasta äskettäin olin saanut tietää asiasta. Tunnen itseni nyt jälkijättöiseksi.

Olin seurannut "Suomen virallisen kotikasvattajan" blogia hyvän aikaa. Pekkola oli sujuvasti kritisoinut siinä suomalaista huumausainepolitiikkaa. Hän oli sitä mieltä, että siitä koituvat haitat ovat suurempia kuin hyödyt.

Pekkola oli myös mennyt itse vankilaan mieluummin kuin maksanut rikoksistaan koituneet rapsut.

Miehellä oli harrastuksestaan huolimatta hyvät suhteet Youth Against Drugs (Nuoriso huumeita vastaan) -järjestöön.

Kannabiksen vaikuttava aine THC (tetrahydrokannabinoli) on rasvaliukoinen aine, ja jonkin verran enemmän kannabista käyttävillä se kerääntyy pahasti aivoihin heikentäen kognitiivisia kykyjä.

Itse tunnen erään henkilön, joka oli mennyt pelkän kannabiksen käytön vuoksi huonoon kuntoon nuorempana. Toki tämä on vain yksi ihmiskohtalo, mutta tiedetään kuitenkin, että psyykkisesti herkille ihmisille kannabis usein aiheuttaa ongelmia.

Kasvin haittavaikutuksista huolimatta sen ei tarvitsisi olla välttämättä laitonta. Kannabis ei ainakaan aiheuta väkivaltaisuutta, toisin kuin esim. etyylialkoholi.

Kuulemma kannabiksesta löytyy vähemmän huumaavina aineina CBD (kannabidioli) ja CBN (kannabinoli), jotka voivat tasapainottaa hyvällä tavalla THC:n vaikutusta. Siinä on kuitenkin tutkimuksilla vielä paljon työsarkaa.

Itsekin taidan olla nykyisin sitä mieltä, että jo pelkästään kannabiksen dekriminalisaatio voisi kannattaa. Se ensinnäkin estäisi kannabiksen käytöstä johtuvien julkisen vallan pakotteitten vuoksi tapahtuvan käyttäjien syrjäytymisen. Ja jos kannabiksen pienimuotoinen kotikasvatus myös sitten sallittaisiin, se veisi markkinat rikollisilta välittäjiltä.

Jos taas mentäisiin pitemmälle eli kannabiksen myynti otettaisiin valtion omistamalle Narko-myyntimonopolille, niin silloin valtio saisi myös verotuloja kannabiksen käytöstä.

Jos suomalainen yhteiskunta jälkimmäiseen vaihtoehtoon joskus ihme ja kumma päätyisi, niin silloin Narkossa voitaisiin määritellä järkevät rajat sille, mitä ainesuhteita myytävässä tuotteessa olisi.

Itse en henkilökohtaisesti ole koskaan käyttänyt kannabista sen enempää kuin muitakaan tällä hetkellä laittomia huumeita, joten joistain käyttäjistä tämä merkintä saattaa tuntua hieman lapselliselta. Minulla oli kuitenkin nuorempana parhaana kaverina eräs henkilö P, joka oli käyttänyt suurin piirtein kaikkia niihin aikoihin Suomessa saatavilla olleita huumeita. Hän kuitenkin sitten pikku hiljaa lopetti niiden kaikkien käytön, viimeisenä kannabiksen. Ja hänestä tuli sen myötä myös aikaisempaa miellyttävämpi ihminen. Hän kuoli kyllä myöhemmin. Hän oli hyvä ihminen.

Itse kannattaisin sellaista, että jos kannabis saataisiin joskus valtion Narkoon, niin siellä ei myytäisi sellaisia tuotteita, joita voitaisiin polttaa ja vetää keuhkoihin. Eiköhän tavallinen tupakka jo ole tarpeeksi iso riesa sinänsä.

Itse uskon kuuluvani mainitsemiini psyykkisesti herkkiin ihmisiin, joille kannabiksen käyttö ei sovi kovin hyvin, joten voi olla, etten edes sen laillisena ollessa käyttäisi sitä ikinä.

...Mikko Pekkolan blogi oli tämän kuoleman jälkeen vielä pystyssä osoitteessa http://www.suviko.blogspot.fi/, mutta tämän omaiset (ketkä muut?) ovat sittemmin muuttaneet blogin sen hallinnan asetuksista sellaiseksi, että sitä pääsevät lukemaan enää vain kutsutut lukijat.

...
PS 28.9.2014: Voi myös käydä lukemassa Pekkolan puolentoista vuoden takaisen omakohtaisen tilityksen Youth Against Drugs -järjestön Kiinnostaako huumeet -blogista. Oi, katso: Vitutuksen kautta YADin pakeille.

PS 12.10.2014: Muutin viimeisen kappaleen sisällön hieman toisenlaiseksi, koska Pekkolan blogi on sittemmin suljettu muilta kuin kutsutuilta henkilöiltä.

7 kommenttia:

 1. Oletkos tuuminut kuinka mahdollinen autoilija testaisi ajokuntonsa, ennen kuin hyppää kiesiinsä? Mediassa on vähän väliä juttuja, kuinka tuhmat poliisisedät pysäyttelee sekavasti käytäytyviä kuskeja ja tsylkiestit paljastavat kuskien käyttäneen vaaratanto kannabista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoholia nauttinut voi ostaa huoltoasemalta alkometrin. Kannabista käyttänyt voisi ostaa sylkitestin jos niitä myytäisiin. Kyllä niitä joku keksii pian ruveta myymään, oli itse aine laitonta tai ei. Minkäs sille voi ettei sen käyttö tästä vähene vaan lisääntyy, pakko kai se on jollain tasolla hyväksyä että jää resursseja ottaa edes pieni osa rattijuopoista (lakiteknisesti vaikutuksen alaisena ajavat ovat sitä) kiinni.

   Poista
  2. Kotisylkitestillä?

   Tietenkin ihmisen pitää saada humalatilansa pois ennen kuin hyppää auton rattiin.

   Vain pahimmat hörhöt nimittävät kannabista vaarattomaksi.

   Poista
  3. Tuon anonyymin kirjoittajan teksti oli sujahtanut roskapostikansioon. Valitettavasti vasta nyt huomasin asian.

   Poista
 2. Jos Kannabis tulisi joskus Narkolla myyntiin, olisi Suomen asukattaa varmaan vaihtuneet toisiin. Kyseinen laki herättäisi varmasti niin paljon vastustusta tätiväestössä, ettei luultavasti lähempään 10 vuoteen asialle tapahdu mitään.

  Itse en ole omaa Kannabiskantaani saanut päätettyä, mutta olen kahden vaiheilla eli en vielä tiedä miten mahdollisesti kannabiksen laillistamisen ehkä tulevaan kansalaisaloitteeseen suhtautuisin eli allekirjoittaisinko vai ei.

  VastaaPoista
 3. Mikko Pekkolan blogi on sittemmin suljettu muilta kuin kutsutuilta lukijoilta.

  VastaaPoista