torstai 11. syyskuuta 2014

9/11

11. syyskuuta vuonna 1973 armeija oli tehnyt vallankaappauksen Chilessä, joka oli siihen aikaan demokratia. Yhdysvallat oli tukenut kaappausta. Sitä seurasi vuosia kestänyt kenraali Augusto Pinochetin johtama verinen diktatuuri. Yhdysvalloilla on laajemminkin ollut kansainvälisissä suhteissa veriset kädet eikä se ainakaan ennen Neuvostoliiton vuonna 1991 tapahtunutta romahtamista ollut tässä suhteessa Neuvostoliittoa parempi.

Päivämäärään 11.9. liittyy toinenkin katastrofaalinen tapahtuma.
Tänään on myös vuoden 2001 World Trade Center -iskujen vuosipäivä. Silloin terroristit lensivät kaappaamansa matkustajalentokoneet päin WTC-torneja. Täytyy myöntää, että vielä siihen aikaan olin edistyksellinen punavihermädättäjä. Tämän iskun yhteydessä se tarkoittaa sitä, että periaatteessa iloitsin, että Yhdysvallat saa kerrankin päihinsä omalla maaperällään. Myöhemmin rupesin kyseenalaistamaan tätä asennettani. Iskun n. 3000 uhria olivat sentään siviilejä.

Eli varmemmaksi vakuudeksi painotan, etten enää nykyään hyväksy iskua.

Toivon, että Yhdysvallat jatkossa pystyisi ja haluaisi toimia suhteellisen ihmismäisesti kansainvälisissä suhteissa. Varsinkin kun se sentään esiintyy demokratian ja ihmisoikeuksien majakkana. Mutta Yhdysvallat on ja pysyy supervaltana. Sellaiselta on varmaankin turha odottaa yleisesti moraalista käyttäytymistä.

Tällä hetkellä olen kuitenkin hyvin iloinen siitä, että supervalta Yhdysvallat haluaa toimia suurrikollispoppoo Islamilaista valtiota vastaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti