tiistai 30. syyskuuta 2014

Tapahtuuko ihmeitä?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen oli julkaissut jokin aika sitten ihmeitä koskevan merkinnän blogissaan, ja hänen yllyttämänään rukoilin äskettäin 29.9.2014 Jumalaa muokkaamaan Jolla-kännykkäni Firefox-selainta sellaiseksi, ettei kännykän asento vaikuttaisi siihen, miten päin sovellusikkuna ruudulla on. Kun Firefox ei suostu tottelemaan järjestelmän asetusta asiasta. Syy rukoukseeni oli siinä, että tapaan usein netteillä kännylläni punkassa kyljelläni. Ei ainakaan vielä ole tullut myönteistä rukousvastausta.

Itse asiassa kuitenkin kahta poikkeusta lukuun ottamatta minulla on taipumus ajatella, että ihmeitä ei tapahdu.

Ihmeistä paljon puhutaan, mutta kun niiden yleisyyttä pitäisi ruveta tutkimaan, niin ne näyttävät katoavan myyttien ja toiveajattelun usvaan kuin pieru Saharaan. Suomenkaan Skepsiksen haasteeseen tuottaa valvotuissa olosuhteissa paranormaali ilmiö ei ole ilmaantunut hyvää haastajaa tähän mennessä.

Myöskin Markus Hirsilä oli useita vuosia sitten toverinsa kanssa tehnyt Suomessa tutkimuksen paranemisihmeistä. Hän oli helluntailainen ja oli kuullut niin paljon juttuja niistä, että oli ajatellut, että kyllä näitten joukosta täytyy löytyä oikeitakin ihmeitä. Mies oli siis alun perin suhtautunut paranemisihmeitten mahdollisuuksiin optimistisesti. Mutta kun tutkimus eteni, niin lopulta ei varsinaisia ihmeitä löytynyt yhtä ainutta. Tutkijakumppanit kun olivat rajanneet ihmeitten ulkopuolelle kaikki sellaiset tapaukset, joista ei joko löytynyt todisteita tai joissa paranemistapahtuma oli sellainen, joka voisi tapahtua itsestäänkin. Hirsilä tapauksen johdosta joutui muuttamaan suhtautumistaan ihmekertomuksiin, ja hänen toverinsa kuulemma menetti uskonsa.

Ilman Hirsilän ja hänen toverinsa tutkimustakin, josta aikoinaan luin, minusta paranemisihmeet loistavat poissaolollaan. Samoin kuin melko lailla myös muunlaiset ihmeet.

Silti voidaan sanoa, että kaiken maailman sattumuksia tapahtuu kyllä suurin piirtein kaikille ihmisille. Ajattelen, että tilastolliset lait jo määräävät, että ainakin joskus joillekin ihmisille täytyy sattua jotain ihmeenomaista, ja nämä "ihmeitten" kohteet saattavat olla vaikka ateisteja. Eikä siinä ole mitään ihmeellistä, kaikkea aina sattuu ihmisille. Mutta käärmeöljykauppiaita ei silti välttämättä kannata uskoa, vaikka sellaiset voivatkin antaa ihmiselle, valheellista, toivoa.

Minulle kristittynä mielenkiintoinen on kysymys siitä, tapahtuiko edes ensimmäisten kristittyjen aikana ihmeitä, vai onko pikemminkin niin, kuten Leo Tolstoi on aikoinaan sanonut, että kaikki Raamatun kertomukset ihmeistä ovat "papiston huijausten ja juutalaiskansan taikauskon karkeaa sekoitusta" (lainasin muistinvaraisesti).

Ja ne kaksi asiaa, missä minä näen oikeita ihmeitä, ovat Kristuksen ylösnouseminen ja se, että ihminen voi kohdata hänet ja elää hänen "voimakentässään". En tietenkään voi näitä ihmeitä ihmeiksi todistaa, mutta näin minä asian näen, ja sillä sipuli.

...
PS 11.10.2014: Ja tietenkin minä löysin sitten ohjeen kännykkäni Firefoxin huonon käyttäytymisen kiertämiseksi. Nimittäin Jollassa kun pitää sormen naulittuna ohjelmaikkunaan samalla kun kääntää kännykkää eri asentoon, niin ikkunan kääntyminen jää tapahtumatta. Ja sormen saa tietenkin kääntämisen jälkeen nostaa pois näytöltä.

PS 23.12.2014: Juuri tuli Jollaan tärkeä päivitys, joka mm. korjasi juuri tämän puutteen, että Android-sovellukset, kuten Firefoxini, eivät olleet totelleet järjestelmän asetusta ohjelmaikkunoiden asennosta ellei sormella auttanut samalla. Onko tämä sitten Jumalan ihme, on toinen asia.

PS 16.2.2015: Linkitän tähän vielä web-arkistosta löytyvän Markus Hirsilän ja kumppanin raporttitekstin Herra tekee ihmeitä ilman määrää? – Kahden helluntailaisen selvitystyö nykyajan ihmeparantumiskertomuksista (PDF-tiedosto).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti