maanantai 7. huhtikuuta 2014

Venäjällä on irtoavia alueita

Venäjän Smolenskissa on kerätty noin 1 800 allekirjoitusta Valko-Venäjään liittymisen mahdollistavaa kansanäänestystä varten.

Smolenskin asukkaiden nettivetoomuksessa halutaan korjata "historiallinen vääryys". Alue oli kuulunut ennen toista maailmansotaa Valko-Venäjän alueeseen.

Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin oli työntänyt Valko-Venäjän rajaa länteen toisen maailmansodan lopussa. Samalla Smolensk joutui Venäjän puolelle. Rajansiirto oli korvaus siitä, että Saksa oli hyökännyt Neuvostoliittoon ennen kuin se oli ehtinyt hyökätä Saksaan. Valko-Venäjä taas oli saanut aluekorvauksen Saksan ja Neuvostoliiton maailmansodan aikana miehittämältä Puolalta. Ja Puola oli saanut aluekorvauksen Saksalta.

Smolenskin oblastissa asuu noin miljoona ihmistä. Smolenskin kaupunki sijaitsee Dnepr-joen yläjuoksulla.

On muitakin vertavuotavia rajoja Venäjällä, joista mainitsen seuraavassa yhden.

Neuvostoliitto oli valloittanut Japanilta 1945 Sahalinin saaren lisäksi Japanin koillispuolen Etelä-Kuriilien saaret Etorofun, Kunashirin, Shikotanin ja Habomain Tyynellä valtamerellä. Venäjä ja Japani kiistelevät niistä edelleen.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto oli murhannut tai karkottanut saarten japanilaiset asukkaat. Tilalle oli tuotu ukrainalaisia. Esimerkiksi 200 kilometriä pitkällä, noin 10 000 asukkaan Etorofun saarella noin 60 prosentin asukkaista juuret ovat Ukrainasta.

Miten vapaamielisesti Venäjän suuri johtaja Vladimir Putin olisi valmis hyväksymään näiden alueiden eron Venäjästä kansanäänestyksellä?

2 kommenttia:

  1. Täst' mä tykkään! On ns. ironia niin vahvasti läsnä tässä uutisessa. Tosin saattaa olla, että käy vielä huonosti äiti Venäjän ikeestä yrittäville :( voi olla ettei Putin ole yhtä lailla ironian ystävä kuin allekirjoittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putinin liikkeet ovat kouristuksenomaisia.

      Poista