perjantai 18. huhtikuuta 2014

Täi tähän kurjuuteen

Ja niin on vuorokausi vaihtunut pitkäksiperjantaiksi.

Kristillinen pääsiäinen on kristillinen juhla. Pääsiäisen olivat keksineet alun perin juutalaiset, ja he ovat viettäneet sitä jo kauan ennen Jeesuksen Kristuksen syntymistä sen oletetun tapahtuman vuoksi, että he pääsivät karkuun Egyptin faaraon määräämästä orjuudesta.

Osallistuin kolmen tutun kanssa nyt kiirastorstaina pääsiäisjumalanpalvelukseen Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon paikallisen seurakunnan kirkkotiloissa. Paikalla oli kaksi ukkoa, jotka olivat pappeja eli pastoreita ja kaksi naispuolista diakonia. Tapahtumaan osallistui yleisöalueen puolella myös paljon täysmaallikoita.

Saarnassa tuotiin esiin pääsiäisen juutalainen alkuperä. Sitten siinä tuotiin esiin ensimmäinen kristillinen pääsiäinen, jonka isäntänä oli Jeesus. Jeesus antoi pääsiäiselle uuden merkityksen, ja ensimmäisen kristillisen vuosisadan jälkeen juutalaisuus ja kristinusko olivat jo eriytyneet toisistaan, ja siitä pitäen ovat pääsiäisateriatkin aina olleet erilaisia näiden uskonsuuntausten kannattajilla.

Kristityt viettävät pääsiäistä Jeesuksen kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen muistoksi.

En ikinä kehtaa mennä luterilaisessa jumalanpalveluksessa oikeastaan pääsiäisen sanomaan liittyvälle ehtoolliselle, koska en ole ao. kirkon jäsen. En mennyt nytkään.

Olen miettinyt, mitä "lankalauantai" tarkoittaa. Keksin, että sen merkitys voisi olla, että Jeesus oli vähällä jäädä hautaansa ja hänen elämänsä oli täten "langan varassa". Nyt kun tarkistin asian internetistä, niin löysin kyllä toisenlaisenkin selityksen nimitykselle. Sen mukaan pitkäperjantai-sanan ruotsalaisvastineen pitkää tarkoittava sana "långa" on yhdistetty suomen kielen lanka-sanaan. Tylsä selitys sanalle kyllä.

Juutalaiset ovat käyttäneet pääsiäisen ajankohdan määrittämiseen kuukalenteria. Kristityt taas ovat käyttäneet hommaan pelkkää kalenteria, ja siksi juutalaisen ja kristillisen pääsiäisen ajankohdat tapaavat erota toisistaan.

2 kommenttia:

  1. Mukavaa, että kävit ev.lut kirkossa. Pääsiäinen merkitsee nykyään monella, lähinnä pitkää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle pääsiäisellä on kristillinen merkitys, mutta silti olisin valmis ei-valtiollistamaan kaikki nykyiset viralliset juhlapäivät.

      Poista