lauantai 26. huhtikuuta 2014

Helpotettaisiinko kotimaisten pienpanimoiden valmistamien oluiden ulosmyyntiä?

Kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk.), Ari Jalonen (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Jukka Kärnä (sd.), Jari Myllykoski (vas.) ja Jaana Pelkonen (kok.) aikovat jättää yhdessä lakialoitteen, jossa helpotetaan kotimaisten pienpanimoiden valmistamien oluiden ulosmyyntiä.

Pienpanimoiden ulosmyynti pitäisi sallia 9,5-prosenttisten ja sitä miedompien oluiden osalta, kansanedustajat vaativat.

Rajaa perustellaan sillä, että esimerkiksi stout-tyyppiset oluet ovat tyypillisesti 7-8 prosenttisia.

Tällä hetkellä ulosmyynti on pienpanimoilta tiukasti säädeltyä. Pientuottajien on vaikea päästä Alkon hyllyille, kansanedustajat kertovat yhteisessä tiedotteessaan.

"Alkon monopolia aloitteella ei ole tarkoitus haastaa. Päinvastoin, Alkon ja pienpanimoiden tulisi tehdä enemmän yhteistyötä ja kotimaisia tuotteita pitäisi saada kattavasti Alkon hyllyille", kansanedustajat toteavat.

Aloitetta perustellaan halulla edistää kotimaista työllisyyttä.

"Jos katsoo esimerkiksi brittiläisen Brewdog-panimon tietä kahden hengen nyrkkipajasta vuonna 2007 nykyiseksi kansainväliseksi yritykseksi, voi olla optimistinen pienpanimotoiminnan potentiaalista Suomessakin", kansanedustajat kertovat.

Nykyinen lainsäädäntö tosiaankin aiheuttaa vaikean pullonkaulan laadukkaan oluttarjonnan monipuolistamiselle, ja jos tuo laiksi tultuaan lisäisi työpaikkoja ja myös ennen pitkää saattaisi ulkomaalaisten käsiin laadukasta suomalaista olutta, niin täytyypä sanoa, että minä itse henkilökohtaisesti kannatan tätä aloitetta, ehdottomasti.

Sen sijaan ilmassa nyt jo pitemmän aikaa ollut ehdotus kolmosoluitten riistämisestä maitokaupoilta on yhtä ehdottomasti tuomitsemisen arvoinen. Sellainen heikentäisi Alkojen oluttarjontaa, joten minun on pakko tuomita hanke.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi1/5/14 22:55

    Kannatan pienpanimoita tukevaa lakia, tosin nykyinen asiasta vastaava ministeri lähinnä hyysää kansaa alkoholisteiksi Tallinnan laivalle

    VastaaPoista