keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Työpaikkaongelma Suomessa

Kulttuurielämäntuntijakollegani Janne oli juuri julkaissut blogissaan merkinnän otsikolla Työpaikka, miten se säilytetään.

Tämä sai minut miettimään työpaikkaongelmaa. Keksin muutaman asian, jotka ainakin jotain auttaisivat:
  1. Työajan lyhentäminen seitsemäntuntiseksi. Tällä tavalla työtä saisivat useammat ihmiset. Tosin palkatkin sitten jonkin verran laskisivat. Jos jonain kauniina päivänä Suomeen tulisi kuitenkin työvoimapula, niin voitaisiin sitten lisätä mahdollisuuksia tehdä taas kahdeksantuntista työpäivää (isommalla palkalla).
  2. Ulkomaalaistenkin työntekijöitten palkkatason tulisi olla Suomessa sama kuin kotimaisilla työntekijöillä. Myöskin potentiaalisten halpatyöntekijöitten (tai työttömien vara-armeijan) tahallinen tuottaminen Suomeen julkisen vallan toimesta tulisi lopettaa.
  3. Työnantajan työntekijästä maksamien sivukulujen tulisi minusta olla suurempia, jos työsuhde on lyhyempi tai osoittautuu sellaiseksi. Samalla kuitenkin tulisi olla työstä erottamisen nykyistä helpompaa. Samalla pitäisi tietenkin turvata ammattiyhdistysliikkeen toimintamahdollisuudet.
  4. Suomalaisten yrittäjien tulisi myös oppia paremmin paitsi olemaan pelkäämättä taantumaa, niin myös myymään paremmin osaamistaan ja tuotteitaan ulkomaille.
  5. Suomessa tulisi keskittyä korkeaan osaamiseen, sillä heikon osaamisen ja pienen palkan työpaikoilla Suomesta tulee kehitysmaa.

1 kommentti:

  1. Kaikki nuo vaihtoehdot ovat mahdollisia. Toteutuminen on toinen asia. Asioita voisi wiedä eteenpän, vaikka kaikki ei toteutuisikaan demokraattisessa valtiossa.

    VastaaPoista