sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Suomalaisten alkukoti ei ole Espanjassa

Jokin aika sitten oli ollut julkisuudessa puhetta siitä, että Espanjasta oli löytynyt hyvakuntoisenoloinen miehen luuranko, olikohan se noin vuodelta 5000 eKr. Luurangosta oli saatu irti DNA:ta ja saatu selville, että ko. yksilön silmät olivat olleet siniset ja ihonväri luultavasti tummempi kuin nykyeurooppalaisten ja se, että ko. perimä muistuttaa nykyihmisistä eniten suomalaisten ja ruotsalaisten perimää. Ja nyt sitten on kohkattu siitä, että muinaisespanjalaiset olisivat olleet suomalaisten lähisukulaisia.

Puhutaan ensin kielestä.

Suomi on uralilainen kieli, ja uralilaisten kielten alkukoti sijaitsee Volgan mutkassa tai ainakin suhteellisen lähellä sitä aluetta. Suomalaisten esi-isät kuitenkaan eivät ole tulleet Volgan mutkasta. Tosin eivät Espanjastakaan.

Ennen kuin jääkausi aikoinaan väistyi, ihmisillä oli Euroopassa kaksi jäätöntä turvapaikkaa. Toinen sijaitsi Pyreneitten niemimaalla ja toinen Ukrainassa. Näiltä alueilta ihmiset sitten purkautuivat muualle Eurooppaan. Suomalaisten esi-isät ovat peräisin lähes yksinomaan tuosta Ukrainan turvapaikasta.

Jään vetäytyessä takaisin pohjoiseen metsästäjäkeräilijäryhmät seurailivat jään reunaa, ja ennen pitkää Suomenniemelle pääsivät nk. alkuasuttajat, jotka luultavasti eivät vielä puhuneet uralilaista kieltä. Näitten alkuasuttajien geenistöä on vielä runsaasti edustettuina nykysuomalaisissakin. Myöhemmin alueelle levisi uralilainen kieli, ja vielä myöhemmin Suomenlahden eteläpuolelta nykysuomen esimuoto Varsinais-Suomen ja Karjalan kautta.

Palataan tuohon uutiseen. Siinä on hieman sotkettu asioita. Ennen kuin maanviljely oli levinnyt Eurooppaan, maanosaa asutti metsästäjäkeräilijäväestö. Maanviljelyn tullessa eurooppalaisten geenit muuttuivat osin maanosaanmuuttajien ja osittain silkan evoluution kautta. Viljan syöminen kun vaatii hieman toisenlaista geenistöä. Suomeen taas oli maanviljely saapunut suhteellisen myöhään ja tänne ei ikinä saapunut niitä ensimmäisiä maanviljelijäasuttajia Euroopan ulkopuolelta. Tästä syystä suomalaisten ja ruotsalaisten geenit muistuttavat sen alkuespanjalaisen geenejä, ei sen takia että hänen edustamansa etninen ryhmä kuuluisi meidän esi-isiimme.

Me olemme enemmän cromagnoneja kuin useimmat muut eurooppalaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti