torstai 5. syyskuuta 2013

Nokian puhelinliiketoiminta Microsoftin omistukseen

Tiistaiaamuna avasin tietokoneeni ja sen jälkeen nettiselaimeni. Tiede-lehden keskustelupalstalla silmieni eteen osui keskusteluketju, jossa aiheena oli se, että Nokia myy kännykät Microsoftille ja toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftille.

Ensin ajattelin luonnollisesti, että kyseessä on huono vitsi. Kävin kuitenkin läpi uutislähteitä, ja minulle selvisi pian, ettei kyseessä ole vitsi eikä myöskään uutisankka: Nokia oli tosiaan sopinut Microsoftin kanssa siitä, että se myy sille matkapuhelinliiketoimintansa, mutta pitää itsellään tällä hetkellä voittoa tuottavan puolen eli verkkoliiketoiminnan.

Nokian johto itsehän oli alun perin sössinut Nokian bisnekset. Jostain syystä se palkkasi sitten kanadalaisen Microsoftin miehen Stephen Elopin toimitusjohtajaksi. Elop hoiti Nokian PR-toiminnan päin persettä, ja Nokia päätti hylätä paitsi Symbianin, niin myös sen korvaajaksi suunnitellun Linux-pohjaisen Meego-käyttöjärjestelmän. Tilalle tuli Microsoftin Windows Phone -järjestelmä. Elopin olisi pitänyt tuottaa Suomeen myös perheensä asumaan, mutta niin ei ikinä käynyt. Eikä Elop ikinä myöskään myynyt Redmondin taloaan Microsoftilassa.

Nokia ei sitten hirveän hyvin pärjännyt uudella strategiallaan. Ja niin se lopulta päätti Stephen Elopin suosiollisella avustuksella myydä halvalla matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille. Nokian ja Microsoftin sopimukseen kuuluu sellainen klausuuli, että ennen vuotta 2016 Nokia ei saa käyttää omaa nimeään mahdollisesti valmistamissaan tai tuottamissaan matkapuhelimissa. Näin oli varmistettu se, että Nokian tunnettu matkapuhelinbrändi ehtisi haipua ihmisten mielissä olemattomiin. Nokian ei enää kannattaisi ruveta käyttämään puhelimissa Microsoftin kanssa kilpailevaa käyttöjärjestelmää, koska pohjalta on hyvin hankala nousta. Stephen Elop on luopunut Nokian toimitusjohtajuuudesta, ja hän tulee siirtymään Microsoftille varatoimitusjohtajaksi.

Voisin ajatella, että nyt minun täytyy lähteä oksentamaan. Mutta se ehkä olisi kannattanut tehdä jo silloin, kun Elop vaihdatti Nokian matkapuhelinten järjestelmän Windows Phoneksi. Kaikki mikä tulee Kanadasta, ei ole kultaa.

Tässä Microsoftin ja Nokian kaupassa on kuitenkin se hyvä puoli, että jatkossa Nokian liiketoiminta on voitollista. Ja toivottavasti Microsoft kärsii erittäin paljon uuden hienon puhelinliiketoimintansa kanssa. Asioista enemmän tietävät monesti vertaavat Microsoftia syöpään. Niin muuten minäkin.

Minulla on ollut aikaisemmin useita Nokian valmistamia kännyköitä. Ensimmäinen kännykkäni oli Nokian 3310-malli, jonka sain vuonna 2011 joululahjaksi. Nykyinen kännykkäni on Nokian viime vuosien Microsoft-kytköksen vuoksi eräs Huawein Android-malli. Ja nyt en luultavasti enää ikinä voi ostaa Nokian puhelinta.

Olen ajatellut ostavani ensi vuonna uuden kännykän. Kännykän jonka käyttöjärjestelmä perustuu Linuxiin. Eli kyseessä on joko Tizenillä varustettu puhelin tai Jollan valmistama Sailfish-puhelin. Jolla-puhelin saattaa olla kyllä liian kallis. Tällä kertaa Android saa jäädä; yritän ikään kuin katsoa asiaa laajemmalta kantilta. Android tarvitsee lisää kilpailua. Tai mahdollisesti hankin Firefox-puhelimen. Olen kaverin kanssa puhunut sellaisesta vaihtoehdosta äskettäin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti