lauantai 1. kesäkuuta 2013

Joidenkin unkarilaisten Suomi-pelko

Suomen kieli ei kuulemma enää kelpaa joillekin unkarilaisille sukulaiskieleksi. Nykyään monet unkarilaiset pitävät väitettä suomen ja unkarin kielten sukulaisuudesta kommunistipropagandana, vaikka kielisukulaisuus oli keksitty jo kauan ennen marxismileninismin syntyä.

Nämä revisionistit haluavat uskoa, että unkarilaiset ovat hunnien tai skyyttien jälkeläisiä. Suomi sukulaiskielenä ei ole kovin hohdokas ajatus, kun vaihtoehtoja on. Egypti, Mesopotamia ja jopa Filippiinit tuntuvat kaikki paljon loistokkaammilta. Fennougristiikkaa yliopistoon opiskelemaan tulevat unkarilaisnuoretkin saattavat myöskin uskoa tähän uuteen tulkintaan.

Nämä vaihtoehtohenkilöt eivät kuitenkaan viitsi ottaa huomioon sitä, että kieli ja geenit periytyvät eri reittejä, geneettisillä juurilla ja kielisukulaisuudella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Unkarilaiset ja suomalaiset eroavat toisistaan geneettisesti hyvin paljon, suurin piirtein yhtä paljon kuin suomalaiset eroavat esim. espanjalaisista. Minua itseäni ei yhtään haittaisi vaikka unkarilaiset olisivatkin hunnien tai skyyttien jälkeläisiä. Kielet kuitenkin ovat kiistatta sukulaiskieliä, vaikka sukulaisuus periytyykin tuhansien vuosien takaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä unkarilainen kyllä hyväksyy, että suomi on sukulaiskieli. :) En osaa kuitenkaan muiden puolesta puhua.

    VastaaPoista