perjantai 2. helmikuuta 2024

Millä lailla Hamas voisi yrittää vakuuttaa meidät siitä, että heidän tarkoituksensa ovat hyviä

UNRWA (lyhenne tulee sanoista United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) on YK:n alainen pakolaisjärjestö, joka hoitaa palestiinalaispakolaisten tai "palestiinalaispakolaisten" asioita.

Juutalaisuus taas on juutalaisen uskonnon ympärille syntynyt etnisyys.

Juutalaisten määrä oli lisääntynyt Ottomaani-imperiumin hallitsemassa Palestiinassa siirtolaisuuden myötä – käytettäköön alueesta nyt tätä alun perin roomalaista nimitystä. Saapuneet juutalaiset olivat ostaneet maata maanomistajilta alueelta.

Kansallissosialistisen Saksan suorittama juutalaisten vainoaminen ja myöhempi kansanmurha lisäsi juutalaisille painetta perustaa oma kansallinen kotimaa turvapaikaksi itselleen.

Niinpä Israel oli itsenäistynyt vuonna 1948. Ympäröivät arabimaat olivat hyökänneet välittömästi maahan, koska heistä oli inhottavaa, että juutalaiset eivät alueella olisi toisen luokan kansalaisia islamilaisen komennon alla. Pieni ja sisukas Israel kuitenkin löi sotilasmäärältään ja varustukseltaan ylivoimaiset arabiarmeijat.

Sodan seurauksena oli syntynyt palestiinalaisten pakolaisongelma. Israelin puolustajat olivat saattaneet sodan aikana karkottaa sellaisia väestönosia, jotka hyökkäsivät israelilaisia vastaan. Arabimaissa taas oli palestiinalaisille luvattu, että siirtykää vain pois, sillä pääsette takaisin sitten, kun me olemme voittaneet.

Palestiinalaispakolaisongelman lisäksi syntyi juutalaispakolaisongelma. Nimittäin Israelin itsenäistyminen aiheutti juutalaisten karkotuksia arabimaista. Näille ei annettu mitään korvauksia omaisuudesta, jonka he olivat joutuneet jättämään synnyinmaihinsa.

Juutalaispakolaisia oli suurin piirtein saman verran kuin palestiinalaispakolaisia.

On jännää, että palestiinalaiset voivat olla YK:n näkemyksen mukaan pakolaisia kymmenien vuosien ajan tai vaikka siihen asti ellei pitempään, kun Israelin synnystä on sata vuotta aikaa.

Samaa ei kuitenkaan sanota juutalaispakolaisista.

Arabit olivat hylänneet jäljellä olevaa Palestiinan mandaattia koskevan YK:n jakosopimuksen, jossa juutalaiset ja arabit olisivat kukin saaneet noin puolet jäljellä olleesta alueesta. Juutalaisten alueesta suuri osa oli Negevin autiomaata.

Britithän olivat jo aikaisemmin irrottaneet Palestiinan mandaatista noin 3/4 ja perustaneet Jordan-joen itäpuolelle Transjordanian arabivaltion.

Israelin itsenäisyyssodan seurauksena myöhemmin nimensä Jordaniaksi muuttava Transjordania miehitti Jordan-joen länsipuolelta nk. Länsirannan alueen. Egypti taas miehitti Gazan kaistan.

Näin syntyi islamilainen pyhä sota Israelia vastaan.

Arabit aloittivat yhteensä useita kertoja sodan Israelia vastaan, joka voitti ne kaikki. Vuoden 1967 sodan seurauksena Länsiranta ja Gazan kaista siirtyivät Israelin hallintaan.

Israel voisi periaatteessa hyväksyä kahden valtion mallin, jossa alueen arabit saisivat oman maansa. Koska islamilainen pyhä sota on voimassa, niin Länsirannan ja nykyisin varsinkin Gazan arabit eli nk. palestiinalaiset mieluummin sotivat Israelia vastaan kuin saavat oman maansa Israelin viereen. Palestiinalaisille ei käy se, että Israelille taattaisiin tunnustetut ja turvalliset rajat.

Kuvaavaa on, että palestiinalaisvaltio, jonka palestiinalaisten suuri enemmistö haluaa syntyvän, olisi sellainen, että siellä ei saisi asua juutalaisia ollenkaan. Israelissa taas on alusta alkaen asunut arabeja ja muslimeita. Tätä palestiinalaisten enemmistöä voi siis hyvällä syyllä kutsua rasistiseksi.

Kuvaavaa on myös, että alkuperäinen palestiinalaisten maa Jordania on myös alusta ollut maa, jossa ei lain perusteella saa asua juutalaisia.

Hamas-terroristijärjestö, joka on viime vuodet hallinnut Gazan aluetta, on paiskonut jatkuvasti raketteja israelilaisten siviilien päälle, eivätkä ne ole mitään ilotulitteita, ja ampunut näitä myös tuliaseilla, kun on saanut mahdollisuuden. Puhumattakaan veitsihyökkäyksistä.

7.10.2023 Hamas aloitti raakalaismaisen hyökkäyksen Israelin juutalaissiviilejä vastaan. Israelin puolustus ei ollut oikein kartalla, ja niin hyökkäystä ei saatu heti pysäytettyä. Minusta Hamasin länsimaisten myötäilijöiden olisi kannattanut olla ihmismuurina estämässä hyökkäystä.

Egyptillä on ollut oma palestiinalaisen väkivallan vastainen muurinsa.

Hamasin "urheat" taistelijat murhasivat, raiskasivat ja kiduttivat siviilejä, mukaan lukien lapsia. Mutta koska he pelkäsivät israelilaisia sotilaita, he pelkurimaisesti pakenivat omaan maahansa ja veivät mukanaan joukon juutalaisia siviilejä panttivankeina.

Hamas edustaa melko lailla perinteistä islamin tulkintaa. Islamin piirissä katsotaan uskonnon perustuvan 600-luvulla jKr. muslimien mukaan eläneen profeetta Muhammadin opetuksiin ja elämäntapaan.

Vielä puuttuisi se, että tässä maailmassa olisi ihmisiä, jotka perustaisivat uskontonsa profeetta Adolf Hitlerin opetuksille ja elämäntavalle. Hitleriäisiä kansallissosialisteja toki on ainakin muutama olemassa, ja heidän ideologiansa on äärivasemmistolainen poliittinen ideologia eikä uskonto, kun taas perinteinen islam on sekä uskonto että poliittinen ideologia.

Mutta jos me hyväksymme länsimaisen imperialismin, niin keitä me olemme hyljeksimään islamilaista, venäläistä tai natsistista imperialismia?!

Perinteisen islamin mukaan mitään pysyvää rauhaa ei voi olla islamilaisen umman, seurakunnan, ja ei-muslimien välillä. Sota jatkuu niin kauan kun on olemassa ei-muslimeita. Tämän katsomuksen mukaan kaikki rauhanteot ei-muslimien kanssa ovat vain välirauhoja, joiden ajan muslimit voivat käyttää rakentaakseen omaa sotilaallista hyökkäysvoimaansa.

Toki voi sanoa, että eivät kaikki "normaaleihin" islamilaisiin yhdyskuntiin kuuluvat ole roistoja, mutta todellisuudessa "ihmiskasvoista islamia" joutuvat edustamaan monessa tapauksessa tosiasiallisesti uskonnottomat ihmiset, koska perinteinen islam suhtautuu vähemmän huumorintajuisesti islamin hylänneisiin ihmisiin. Islamilainen umma on tästä syystä täynnä sala-ei-muslimeita.

On myös olemassa noin prosentin kokoinen vähemmistö islamilaisiin yhdyskuntiin kuuluvista, ahmadilaiset, jotka kannattavat näkemystä, että profeetta Muhammad ei tarkoittanut omia väkivallantekojaan yleiseksi elämänohjeeksi, vaan niissä oli ollut kyse tilannekohtaisista ratkaisuista. Näkemys on hieno, mutta minusta on kuitenkin hieman erikoinen ajatus, että ensimmäiset muslimit eivät olisi profeettansa kuoltua oikeasti muistaneet, mitä tämä oli opettanut väkivallasta.

No viime vuoden lokakuusta alkaen Israel jatkoi vastahyökkäystään sitten Gazan puolelle. Millä lailla muuten natsimaisen ideologian juuriminen gazalaisten keskuudesta voisi tapahtua kuin sotilaallista voimaa käyttäen? Puhutaan kuitenkin gazalaisten alun perin vaaleilla itseään edustamaan valitsemasta Hamasista, joka on ampunut rakettinsa Israeliin usein siviilien keskeltä.

Israelia on syytetty ylimitoitetusta voimankäytöstä Gazan alueella. Silti lienee selvää, että Israelin puolustusvoimien tarkoituksena ei ole koskaan tappaa tai kiduttaa siviilejä, mukaan lukien lapset.

On ymmärrettävää, että Israelin intresseissä on uuden hyökkäyksen pysyvä estäminen. Perinteisen islamin mukainen välirauha ei ole kestävä rauha.

Mutta Gazan alueen siviilejä ei tietenkään pidä rangaista kollektiivisesti sen enempää kuin natsi-Saksan siviilejä rangaistiin kollektiivisesti. Pyhän sodan ideologia tulee vain kiskoa juurineen irti kummankin laisessa tapauksessa.

Koska aikaisemmin tässä kirjoituksessa mainitsemani UNRWA-järjestön tyyppejä oli ilmeisesti ollut mukana Hamasin raa'assa hyökkäyksessä israelilaisten siviilien kimppuun, niin useat maat ovat sittemmin lopettaneet järjestön rahoittamisen.

Näitä maita ovat olleet ainakin Yhdistynyt kuningaskunta, Kanada, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Italia, Alankomaat, Suomi, Australia ja Ruotsi.

Yhdysvaltain kongressi on myös järjestänyt kuulemisen UNRWA:n terrorismikytköksistä.

Gazalaisten tulee luovuttaa Hamasin tyypit tuomittavaksi, vaikka vaaleja ei ole viime vuosina Gazan kaistalla enää pidettykään.

Minulla on kuitenkin ajatus, jolla Hamas voisi perustella todellista rauhantahtoisuuttaan. Se voisi julistaa tehneensä täyskäännöksen elämässään ja kannattavansa seuraavanlaisia asioita:

 1. islamilainen pyhä sota dzihad on syvältä
 2. homoseksuaalisuus on ihan OK
 3. juutalaiset eivät ole ali-ihmisiä
 4. eivät myöskään monijumalaiset tai ateistit
 5. musliminaisilla tulee olla oikeus solmia avioliitto ei-muslimin kanssa
 6. naisilla tulee olla samat oikeudet erota aviopuolisosta kuin miehillä
 7. ei-muslimit eivät ole muslimeita huonompia tai vähäarvoisempia ihmisiä
 8. islamia, Koraania, profeetta Muhammadia ja yleensä muslimien pyhiä asioita tulee saada arvostella ja pilkatakin (siinä kuin muidenkin ideologioiden pyhiä asioita)

Aluksi ihmisten voisi tietenkin olla vaikea uskoa mielenmuutosta todeksi, mutta jos hamasilaiset jatkuvasti eläisivät tämän mukaan, niin eiköhän se mielipide Hamasista muuttuisi sitten ennen pitkää.

Israel taas on kannattanut länsimaista yhteiskuntamallia jo perustamisestaan alkaen. Totuuden nimissä on toki sanottava, että laaja yhteiskunnallinen suvaitsevaisuus homoseksuaaleja kohtaan on länsimaissa ja Israelissakin virinnyt vasta vähän yli 50 viimeksi kuluneen vuoden aikana. Israelissa on toki myös täysin laillista olla homoseksuaali nykyään. Tel Aviv onkin eräänlainen nykyajan homopääkaupunki. Samaa ei oikein voi sanoa mistään toisesta kaupungista Lähi-idässä Israelin ulkopuolella.

Israelin yhteiskunnallisessa mallissa on ollut toki yksi kauneusvirhe minun mielestäni. Siellä on ollut viime aikoihin asti käytössä osaltaan turkkilaiseen millet-järjestelmään perustuva käytäntö, että avioliittoasiat ovat kunkin uskonnollisen yhteisön oma asia eikä täten siviilivihkimistä ole tunnettu. Uskontokuntien jäsenten väliset avioliitot ja siviilivihkimiset sekä homoseksuaalisten parien vihkimiset on jouduttu hoitamaan Israelin ulkopuolella. Joskus on viime aikoina kuitenkin vihkiminen voitu suorittaa myös videopuheluyhteyden kautta eli vihkijä on ollut jossain muussa maassa ja vihittävät Israelissa. Aivan viime aikoina on tapahtunut kuitenkin jonkinlaista kehitystä asiassa. Alle vuosi sitten 7.3.2023 nimittäin Israelin Korkein oikeus oli antanut päätöksen, jonka mukaan siviilivihkiminen on mahdollista toimittaa myös Israelin maaperällä.

PS.:

Seksuaalista väkivaltaa käsittelevä YK:n erityisedustaja Pramila Patten on myös sittemmin pyytänyt äärijärjestö Hamasin seksuaalisen väkivallan uhreja kertomaan kokemuksistaan. Maanantaina Israeliin vierailulle saapunut Patten pyysi uhreja rikkomaan hiljaisuuden:

Olemme täällä kuunnellaksemme teitä turvallisesti ja luottamuksellisesti. Maailman täytyy saada tietää, mitä todella tapahtui 7. lokakuuta.

Vihdoin ja viimein YK:kin teki jotakin.

2 kommenttia:

 1. Turhapa Hamasilta on odottaa mitään muuta kuin sammakolla skorpionilta tunnetussa faabelissa.
  Siitä on muuten kaksi varhaisempaa versiota:

  molemmissa skorpionia auttaa kilpikonna, jota skorpioni pistää kilpeen keskellä virtaa.
  Kilpikonnan kysyessä tyrmistyneenä, miksi skorpioni yritti tappaa ne molemmat tämä vastaa olleensa luonteensa pakottama, mutta ei kuitenkaan tappoaikeissa.
  Siksi se pistikin kilpeen, jonka tiesi kestävän piston.

  Yhdessä versiossa kilpikonna hyväksyi tämän skorpionin perusluonteena ja antoi sille armon, koska se oli tietoisesti minimoinut vahingon.
  Toisessa versiossa sen sijaan kilpikonna totesi skorpionin luonteen olevan läpikotaisin paha ja sitten hukutti sen, ettei se enää koskaan pääsisi vahingoittamaan muita.

  Siinäpä ne vaihtoehdot, joiden mukaan Hamasin kanssa menetellä.
  Henkilökohtaisesti suosin viimemainittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Hamasin hyökkäyksessä taisi muuten olla mukana myös järjestö nimeltä Islamilainen jihad. Jo sen nimi kertoo, millaisesta järjestöstä on kysymys. Hamas taas on helppo sekoittaa hummukseen. Ainakin englanninkielisten ihmisten.

   Poista