keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Windows95manin huumori on epäreilua

Teemu Keisteri (22.8.1985) on kuvataiteilija ja tiskijukka, joka tunnetaan nykyään hyvin Windows95man-hahmostaan, koska hän voitti juuri Uuden musiikin kilpailun, ja siten on mahdollista, että hän edustaa piakkoin Suomea Euroviisuissa, ellei jotain laki- tai sääntöteknistä juttua tule hänen tielleen oikein pahasti.

Vuoden 2013 tiskijukkakeikka Flow-festivaaleilla oli sementoinut Windows95man-hahmon sellaiseksi kuin se nähtiin UMK-finaalissa. Asuun kuuluvat lyhyiksi leikatut shortsit, valkoinen Windows 95 -paita, lippalakki sekä toisinaan myös 1990-lukulaista rekvisiittaa.

Aikaisemmin Keisteri oli kehittänyt hahmon nimeltä Ukkeli.

Microsoft on yhdysvaltalainen yhtiö, joka oli 1990-luvulla luonut Windows 95 -käyttöjärjestelmän. Se melko lailla toi PC-tietokoneet kaiken kansan ulottuville. Microsoft on senkin jälkeen kehittänyt ja valmistanut Windows-käyttöjärjestelmiä.

En viitsi referoida asiaa käsittelevää pitkää englanninkielistä Criticism of Microsoft -Wikipedia-artikkelia, mutta sen perusteella Microsoft on pelannut melko pitkäaikaisesti epäreilua peliä ja käyttänyt reilusti kyynärpäitään kampittaakseen reilua kilpailua. Siksi kuluttajien osa oli pitkään käyttää epävakaata ja epäturvallista Windows-käyttöjärjestelmää. Joka onneksi on muuttunut aikaa myöten aikaisempaa jonkin verran turvallisemmaksi ja vakaammaksi.

Google on Microsoftia jonkin verran tuoreempi yritys. Microsoftin huonon maineen vuoksi sen tunnuslause oli ollut vuodesta 2000 saakka monen vuoden ajan "Don't be evil", eli älä ole paha. Googlen liikevoitto perustuu kuitenkin suurelta osin mainostajien palvelemiseen, ja yhtiö on myös harrastanut runsaasti verojenvälttelyä, joten se ei ole siten myöskään kantanut yhteiskunnallista vastuutaan. Ja oli tehnyt joitakin vuosia sitten sopimuksen manner-Kiinaa hallitsevan kommunistijuntan kanssa. Siksi(kin) yhtiöltä oli jossain määrin rehellinen teko lopulta vuonna 2018 – vähäeleisesti – vaihtaa ilmaisuun "Do the right thing", joka tarkoittaa "Tee oikein". Tuskinpa Google silti nykyäänkään on mikään oikeuden puolesta taisteleva ritari.

Microsoft on viime aikoina sanonut rakastavansa Linuxia, tuota avoimen lähdekoodin kunnian kilpeä. Mutta minä en anna anteeksi noin vain. Microsoft ei sitä paitsi ole pyytänyt mitään syntejään edes anteeksi, joten miksi sille pitäisi anteeksianto suoda?

Sanokaa minua vakavaksi ihmiseksi, mutta olkoon Teemu Keisteri Windows95man-hahmoineen kuinka hieno taiteilija tahansa, niin hänen keksimänsä esiintymishahmon edustama huumori on tältä kantilta epäreilua.

Windows95Manin lähettäminen Euroviisuihin on mielestäni eräänlaista vääristynyttä isänmaallisuutta.

Artisti Teemu Keisteri sekä No rules -kappaleella laulava Henri Piispanen olivat kuulemma ottaneet Uuden Musiikin Kilpailun voiton jälkeen aikalisän. He nimittäin halusivat pohtia, haluavatko edustaa viisuissa Suomea, jos mukana on myös Israel.

Eilen he vihdoin sitten päättivät, että aikovat osallistua. Keisterin ja Piispasen mielestä ainoa oikea ratkaisu Euroviisuja järjestävältä EBUlta olisi sulkea Israel pois kilpailusta. He aikovat nyt laittaa painetta EBUn suuntaan muiden maiden edustajien kanssa.

Tässä minulle yksi syy lisää tuntea puistatusta Windows95mania kohtaan.

Jonain päivänä minä tulen mitä luultavimmin kuitenkin kuulemaan ja ehkä näkemäänkin Windows95Manin esityksen. Asiaa ei voine välttää, jos haluaa olla rikkomatta välejään tuttuihinsa.

PS.:

Kahdessa kotitietokoneessani on Linux käyttöjärjestelmänä. Samoin Fairphone 4 -älykännykässäni, koska Android nyt sattuu olemaan eräänlainen Linux. Ikävä vain, että Googlella on sen kanssa näppinsä pelissä. "Reilun kaupan puhelimen" Fairphonen kehittäjä, alankomaalainen Fairphone, on kuitenkin tehnyt omaan versioonsa Androidista hieman yksityisyydensuojaa parantavia lisäominaisuuksia. Viime Jeesuksen vuonna 2023 oli ilmestynyt puhelimesta vielä versio 5. Pitemmällä tähtäimellä tähtään Googlettomaan elämään. Se voi toteutua tulevaisuudessa Murena-yrityksen Googlettoman Fairphone-puhelinversion kautta. Mutta kehitys kehittyy. Fairphone-puhelin on rakennettu siten, että sen käyttäjä kykenee itse vaihtamaan osia puhelimeensa, jos jokin niistä vikaantuu. Sen jälkeen, kun olin itse ostanut Fairphoneni vuonna 2022 Nokia on julkaissut itse korjattavia puhelimia ja Euroopan unioni on alkanut painostaa puhelinvalmistajia tekemään älykännyköistä paremmin käyttäjän itsensä korjattavia. Tiedä, mitä muuta mukavaa uudistusta maailmaan vielä tulee älykännyköitä koskien.

Linux on hajautettu projekti eli se ei ole yhden yhtiön tai tahon peukalon alla. Linux-käyttöjärjestelmä on nykyään hyvin yleinen, eli se on markkinajohtaja melkein kaikessa. Linuxia on joka paikassa Maan päällä. Ainoastaan tavallisten käyttäjien työpöytiä se ei ole vielä valloittanut. Linuxin parhaimpiin puoliin kuuluu se, että mikä tahansa taho voi rakentaa, jos osaa, oman Linux-käyttöjärjestelmänsä. Puhutaankin yleisesti Linuxin levitysversioista. Englanniksi termi on Linux distribution, lyhyemmin distro. Tämä on oikeastaan ollut myös Linuxin akilleenkantapää, sillä ei ole olemassa yhtä ainutta "oikeaa" Linuxia, jonka käytön kerran oppimalla ao. käyttöliittymää osaa aina käyttää.

Omissa PC-tietokoneissani on käyttojärjestelmänä Linuxin levitysversio Linux Mint. Olin alkanut käyttää PC-tietokoneissani Linuxia 20 vuotta sitten.

2 kommenttia:

  1. Microsoft tunkee koneeseeni jatkuvasti Tärkeitä Päivityksiään yllättäen ja pyytämättä.
    Joistakin on hyötyä, useimmista haittaa.
    Suomen euroviisuedustaja fanittaa Hamasia, josta ei ole mitään muuta kuin haittaa, paitsi tuhoa ja kuolemaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei.

      Olen oikeastaan sitä mieltä, että eri tahojen tulisi yhtyä ja aikaansaada jotain syvempää kuin yleinen Linux-standardi, jota Linux-yhteisöt ja -yritykset ovat enemmän tai vähemmän noudattaneet. Pitäisi näiden rakentaa yhdessä "globaali Linux", joka olisi Linuxin levitysversio, joka toimisi ikään kuin oletuksena sille, millainen Linux olisi. Siitä voitaisiin tehdä tietysti yhdistetty työpöytä- ja mobiili"jakelu".

      Hamasin voi myös vahingossa sekoittaa hummukseen.

      Poista