keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Ruotsidemokraattien johto ei saanut taaskaan kutsua Nobel-gaalaan "äärioikeistolaisuuden" vuoksi

Vuodesta 2010 alkaen Ruotsidemokraattien johtoa ei ole hyväksytty Nobel-juhliin. Samoin on tänäkin vuonna asian laita. Nobel-säätiö perustelee päätöstään seuraavalla tavalla:
Ruotsidemokraatit ei ole kuten muut puolueet. Puolueen tausta on äärioikeistolaisuudessa, ja sen jäsenten toimet osoittavat, ettei puolueessa kunnioiteta perusperiaatetta, jonka mukaan kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia riippumatta heidän ihonväristään, alkuperästään tai uskonnostaan
Jos puolueen tausta on äärioikeistolaisuudessa, ja Ruotsidemokraattien todella on, niin voi miettiä, mitä se merkitsee asian kannalta.

Mutta Ruotsidemokraateissa on tehty hartiavoimin työtä, jotta puolueessa olisi mahdollisimman vähän äärioikeistolaisia voimia.

Jos Ruotsidemokraatteja voi vielä nykyään syyttää äärioikeistolaisuudesta, niin voi syyttää myös mm. Ruotsin Vihreitä ja Sosialidemokraatteja.

Adolf Hitlerin johtama kansallissosialistinen Saksa on ollut maailmanhistorian paras esimerkki eläintensuojelussa. Lisäksi Hitler oli kasvissyöjä, ja natsi-Saksassa usein eläimiä kohdeltiin paremmin kuin ihmisiä. Suuri osa maan edistyksellisestä eläintensuojelulainssäädännöstä purettiin natsien hävittyä sodan.

Moderni vihreä liike syntyi 1970-luvulla. Vuonna 1945 nuoria olleet saksalaiset olivat 1970-luvulla jo muuta kuin nuoria ja silloin vanhempia olleet olivat 1970-luvulla vielä vanhempia tai jo kuolleita. Joten eläintensuojelun natsistisuudesta ei ollut enää muistuttamassa kovin montaa ihmistä silloin.

Ja Ruotsidemokraatit olivat viime vuonna paljastaneet Sosialidemokraattien äärioikeistolaisen menneisyyden. Puolueen silloin julkaisemassa dokumentissa käytiin seikkaperäisesti läpi Ruotsin lähihistorian pahimmat kipukohdat ja Sosiaalidemokraattien osuus niihin. Siinä käsitellään puolueen suhdetta rotubiologiaan, natseihin, juutalaisiin ja pakkosterilointiin.

Tosin on tässä huomattava, kuten tuossa Ylen artikkelissakin tehdään, että ennen natsimaisuudet olivat Ruotsissa olleet koko yhteiskunnan asia, joten pelkästään Sosialidemokraattien syyttäminen asiasta on toki tuhmaa.

Jos ketään kiinnostaa, niin Suomessa vastaavanlaista meininkiä oli siihen aikaan vähemmän. Tämä johtui varmaan siitä, että suomalaisilla oli omaa kokemusta siihen, kun itseen kohdistetaan rotuoppeja. Tosin kantasuomalaiset silti saattoivat kohdistaa saamelaisiin rodullisia ennakkoluuloja.

Nobel-komitea vaikuttaa tämän kaiken valossa hieman kaksinaismoralistiselta, jos ikävä menneisyys kerran seuraa ja sen tulee seurata aina kaikkia puolueita.

Tosin voidaan tietenkin esittää, että puhdistautuminen vanhoista synneistä vie aikaa. Miten pitkä olisi tämä ajanjakso, jonka puhdistautuminen vaatisi? Entä vaatisiko puhdistautuminen tehokasta katumista? Ovatko Ruotsin muut puolueet harjoittaneet sellaista läheskään yhtä tehokkaasti kuin Ruotsidemokraatit ovat?

Voi myös spekuloida, että jos Ruotsiin suuntautuisi uusnatsien kansainvaellus, niin Ruotsin kaikki eduskuntapuolueet luultavasti pistäisivät silloin rajat kiinni. Jos näin on, niin ne ovat kaikki maahanmuuttovastaisia ja äärioikeistolaisia ihan nykyisen vallalla olevan määritelmän mukaan, jos kerran kaikki maahanmuutto ja kaikki uskonnot ovat yhtä hyviä.

Nobel-palkinnon saaneita juhlistetaan sitten 10. joulukuuta tänä Jeesuksen vuonna 2019.

PS. En suinkaan tarkoita, että eläinten- ja luonnonsuojelu olisivat huonoja asioita, vaikka ne ovatkin epäilemättä natsistisia. Puhumattakaan hyvinvointivaltion ideasta.

6 kommenttia:

  1. No, en tiedä miten Ruotsidemokraatit nyt suhtautuvat uutisiin, joita oli jonkin aikaa sitten, ihan Hesaria myöten, että lähiöiden pommi-iskuihin ei ollutkeen syyllitynyt maahanmuuttajat vaat uusnatsit, joilla Venäläinen pommikoulutus, miksi Ruotsidemokraatit eivät nyt ole huutelemassa, että uusnatsit vankilaan, kun huusivat, että maahanmuuttajat aiheuttivat ko. iskut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä lue Ruotsidemokraattien pää-äänenkannattajaa saatikka ruotsalaisia lehtiä. En minä tiedä, mitä siellä puhutaan ja sanotaan. Sääli, ettei Rähmispossu ole enää keskuudessamme.

      Poista
  2. Miten sitten pystyt arvioimaan, että Nobel tilaisuuteen pitäisi myös kutsua Ruotsidemokraatit, jollet tiedä heidän ulostuloistaan, mitkä varmasti ovat tuohon kutsumattomuuteen vaikuttaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolueessa on tehty töitä sen eteen, että mahdollisimman vähän natseja yms. olisi puolueen toiminnassa mukana. Ruotsissa taitaa boikotointiin riittää jo pelkästään sekin, että on toisen mielestä väärässä jossain asiassa.

      Poista
  3. Voi myös olla, ettei Nobel-tilaisuuden pitäjät halua saada mainetta ovien avaamisesta Ruotsidemokraateille poliittisessa korrektiudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Jos kunniakulttuurissa menettää maineensa, niin menettää kaiken.

      Poista