perjantai 20. joulukuuta 2019

Kannatan törkeästi yhteisen katsomusoppiaineen tuomista maailman kouluihin

Niin on sanottu, että eduskuntamme sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, SDP:n Eeva-Johanna Eloranta esittää yhteistä uskonto- ja katsomustiedon oppiainetta. Eloranta perustelee esitystään suvaitsevaisuuden ja keskinäisen kulttuurisen ymmärryksen lisääntymisellä oppiaineen kautta.

Hän sanoo myöskin: "Usein onkin jouduttu toteamaan, ettei maahanmuuttajien integroituminen ole onnistunut odotetusti. Etenkin kantaväestön ennakkoluulot ovat olleet integroitumisen esteenä." Tosin hän unohtaa mainita maahanmuuttajien ennakkoluulot, joista mainittakoon se, että musliminainen ei saa avioitua ei-muslimin kanssa, ja se, että islamin arvosteleminen tulee rangaista kuolemalla, vaikka siihen syyllistyisi ei-muslimi, joka ei ole koskaan tehnyt minkäänlaista sitoumusta islamin suuntaan. Mutta nyt puhuin tuhmasti. Anteeksi. Tosiasiassa maahanmuuttajilla siis voi hyvinkin olla ennakkoluuloja valtaväestöön kuuluvia kohtaan, koska hekin ovat vain ihmisiä, eivätkä ansaitse tulla nostetuiksi toiseustoteemin asemaan. Monet heistä eivät luultavasti sellaiseksi haluaisikaan tulla.

Itse pidän kuitenkin erinomaisena ajatusta yhteisestä katsomusoppiaineesta kouluihin. Tunnustuksellinen tai "oman uskonnon" opetus kouluissa tulisi mielestäni lopettaa ympäri maailmaa paikallisesta uskonnosta ja paikallisista perinteistä riippumatta. Ihan riippumatta siitä, ovatko jonkin maan koululaiset hindulaisen, ateisti-, muslimi-, kristinuskoisen, juutalaisen tai buddhalaisen perheen jälkikasvua. Olisi kivaa, jos esim. nykyisessä teokratiassa Saudi-Arabiassakin olisi tällainen oppiaine, joka lisäisi koululaisten suvaitsevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti