maanantai 18. kesäkuuta 2018

Voiko kansa voi äänestää "väärin" eduskuntavaaleissakin?

Toukokuussa pidettiin Irlannissa päättäjiä sitova kansanäänestys. Suomessahan sellaisia ei pidetä. Suomessa on käytössä vain nk. kansalaisaloitteet, joiden avulla äänestäjät eivät voi kävellä päättäjien tahdon yli.

Irlannin kansanäänestyksessä oli kyse siitä, että vapautetaanko maan varsin tiukkaa aborttilakia jonkin verran.

Ylen sivuilla julkaistui toivoa täynnä oleva uutisartikkeli Naisasialiiton pääsihteeri: Irlannin äänestystulos voi avata tietä abortin vapauttamiselle laajemminkin.

Miksi Ylessä kannatetaan päättäjiä sitovia kansanäänestyksiä Irlannissa mutta ei Suomessa? Siksikö, että Suomessa kansa voi äänestää "väärin"?

Mutta eikö kansa voi äänestää "väärin" eduskuntavaaleissakin?

2 kommenttia:

  1. Suomessa muutokset tapahtuvat hitaasti ja mielestäni kansalaisaloite on oikeanlainen muutos parempaan, sitä tulee kyllä mielestäni kehittää edelleen sitovampaan suuntaan ja kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrää tulee kasvatta, ehkä 100 000 ensin alkuun. Lisäksi kansalaisaloitteita tulisi mainostaa YLE:n kanavilla ilamaiseksi, vaikka niihin keskittyneessä ohjelmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sveitsi on yli puolitoistasataa vuotta kukoistanut suoran demokratian turvin. Tosin heillä on myös vahva pankkisalaisuus, ja Sveitsi on lisäksi veroparatiisi.

      Poista