keskiviikko 30. elokuuta 2017

Miksi Suomi ei voi hankkia F-18 Super Horneteja

Suomen presidentti Sauli Niinistö kävi äskettäin vierailulla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luona. Isäntä laski median yhteisessä haastattelussa liikkeelle uutisankan, että Suomi olisi hankkimassa "paljon" Boeingin hävittäjälentokoneita.

Mutta kuten sanottu, niin Suomi ei ole vielä voinut tehdä päätöstä asiassa. maamme nimittäin tulee suunnitelmien mukaan lähettämään tarjouspyynnöt valmistajille Herran ensi vuoden 2018 keväällä, ja päätös tulee sitten vasta joskus sen jälkeen.

Boeing on valmistanut Suomen nykyisen hävittäjälentokonekaluston F-18-hävittäjät. Yhtiö on myöskin kehittänyt nykyaikaisemman version hävittäjästä, F-18 Super Hornetin. Kuten Siivet-lehdessä viime vuonna julkaistusta uutisartikkelista käy ilmi, niin yhtiön toimitusjohtaja Leanne Caret on kertonut, että Boeing luopuu heikentyneen kannattavuuden vuoksi kokonaan hävittäjälentokoneiden valmistamisesta 1920-luvun alkupuolella. Yhtiö aikoo korvata hävittäjien myynnin keskittymällä jo käytössä olevien koneiden korjauksiin ja päivityksiin.

Jos Suomi päättäisi korvata nykyiset F-18-hävittäjänsä Super Horneteilla, niin Boeingilla tulisi aikamoinen kiire valmistaa ne. Ja jos se onnistuisikin, niin Suomen olisi jatkossa vaikea saada uusia koneita tuhoutuneiden tai vakavasti vikaantuneiden tilalle. Varaosilla ei voi kokonaan korvata niitä.

PS. vielä saman vuorokauden sisällä eli klo 22.29:

Super Hornet on osittain vanhentuvaa teknologiaa jo, mutta ei se silti huono kone olisi vielä pariin vuosikymmeneen ainakaan sikäli kuin mitään asiasta ymmärrän.

...Mutta minusta nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että olen liikaa luottanut yhteen uutislähteeseen. Ei kovin tieteellistä eikä hyödyllistä. Lueskelin äsken lisää interwebiä.

Mutta Boeing ilmeisesti ei aio luottaa enää siihen, että hävittäjät tuovat sille leivän. Se suuntautuu muille urille. Siivet on ehkä tehnyt ylitulkinnan. Mutta kai voidaan turvallisesti olettaa, että Boeing jatkaa hävittäjien valmistusta, kaiken muun ohella, jos vain sille siunaantuu tarpeeksi tilauksia...

2 kommenttia:

 1. Mitenkähän luotettava tuo ilmoitus Boeingin hävittäjätuotannon lakkauttamisesta 2020-luvun (leipätekstissä lukee muuten "1920-luvun") alkupuolella mahtaa olla? Jos näin todella olisi, luulisi nyt asian olleen Suomen hävittäjähankinnoista vastaavien tahojenkin tiedossa niin, ettei Super Hornet -kaupoista olisi enää aikoihin puhuttukaan?

  Aavistuksen verran epäilyttää siis, kuten myös Trumpin julistus Suomen jo ostaneen Boeingilta hyvänlaisen määrän F-18 -perheen koneita.

  Oliko se todella uutisankka, vai tuliko Trump sittenkin lipsauttaneeksi kauppasalaisuuden, jonka hän ei tiennyt olevan Suomessa edelleen salaisuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Super Hornet on osittain vanhentuvaa teknologiaa jo, mutta ei se silti huono kone olisi. Toivoisin, että Siivet oli asiassa erehtynyt (miten tällaisessa asiassa voi erehtyä?!!).

   ...Minusta nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että olen liikaa luottanut yhteen uutislähteeseen. Lueskelin äsken lisää interwebiä. Mutta Boeing ilmeisesti ei aio luottaa enää siihen, että hävittäjät tuovat sille leivän. Se suuntautuu muille urille. Siivet on ehkä tehnyt ylitulkinnan. Mutta kai voidaan turvallisesti olettaa, että Boeing jatkaa hävittäjien valmistusta, kaiken muun ohella, jos vain sille siunaantuu tarpeeksi tilauksia...

   Poista