keskiviikko 16. elokuuta 2017

Globaalinationalismi = nationalismi + liberalismi

Kirjoitin jokin aika sitten globaalinationalismista. Olen miettinyt sellaista, että pitäisi olla parempi ja lyhyempi tapa ilmaista, mistä siinä on kysymys. Ja keksin sen:

Globaalinationalismi on yhtä kuin nationalismi plus liberalismi.

...
PS. 17.9.2017: Asiaa lisää pohdittuani olen tullut siihen tulokseen, että vaikka globaalinationalismi ja kansallisliberalismi ovat melkein yksi ja sama asia, niin jälkimmäinen on kuitenkin jonkin verran liberaalimpi aate kuin edellinen.

3 kommenttia:

  1. Mikä siinä tapauksessa on globaalinationalismin ja kansallisliberalismin ero?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, voiko sanoa niillä olevan mitään oleellista eroa. Globaalinationalismiin on toisaalta sisällytetty sellaisia ajatuksia, joita ei välttämättä liity tai kuulu kansallisliberalismiin. Mutta erot lienevät joka tapauksessa pienempiä kuin erot minun ja Väinö Tannerin välillä. Erot lienevät niin pieniä, että niitä ei saa työntää korvaan, kuten ei mitään kissaa pienempää, kuulemma.

      Poista
    2. Lisäksi haluaisin sanoa, että ainakin minun silmissäni termi kansallisliberalismi antaa vaikutelman, että kyseessä on kaksi aatetta, jotka on väkivaltaisesti ympätty yhteen. Minusta globaalinationalismilla ei ole samaa vikaa.

      Poista