Eläinten kognition eli mielen toiminnan tutkimus on edistynyt nopeasti viime vuosikymmeninä. Lukaisin tuossa suomalaisen biologin, tietokirjailijan ja tiedetoimittajan Helena Telkänrannan tietokirjan Millaista on olla eläin?. Se kertoo varsin mainiosti siitä, mitä tiede nykyään tietää eläinten älykkyydestä, tunne-elämästä ja kokemusmaailmasta. Se käsittelee tältä kannalta niin lemmikkejä kuin luonnonvaraisia eläimiä. Käsitellyksi tulevat myös ne eläinten aistit, jotka eroavat ihmisen aisteista. Kirja on julkaistunut vuonna 2015 eli se sisältää vuoden 2014 lopulta olennaisen aiheeseen liittyvän tiedon, tai sen osan siitä, mitä kirjoittaja on siihen saatu mahdutettua.
Kirja kuvaa asiaansa eloisasti, ja minä ahmin sen varsin ahnaasti.
Kuten kirjoittaja sanookin, niin kirja on kuitenkin vain eräänlainen pintaraapaisu aiheeseen, koska tietoa on nykyään olemassa niin paljon. Myöhemmin onkin julkaistu eräänlainen jatko-osa sille nimeltään Eläin ja ihminen – mikä meitä yhdistää?, joka on julkaistunut vuonna 2016. Ajattelin lukea senkin jossain vaiheessa.
Millaista on olla eläin? sai minussa aikaan ylimääräisen myötätunnon hyöyn ihmislajin ulkopuolista eläinkuntaa kohtaan. Paitsi sitä että totta kai eläimiä pitää kohdella asiallisesti, niin ensimmäisen kerran elämässäni minulle tuli nyt mieleen sellaista, että voisin pihvilihasta siirtyä syömään vähemmän älykkäitä eläimiä eli vaikka hyönteisiä ja joitakin muita selkärangattomia. Tosin tämän innon toteutuminen käytäntöön tulee kestämään. Jättiläiskalmareita en tule syömään, koska ne kuulemma voivat olla yhtä älykkäitä kuin kotikissa.
Natsit olivat hyviä eläintensuojelussa. Vaikka kyseessä oli barbaarinen, antikristillinen, häikäilemätön, demokratianvastainen ja kiihkonationalistinen ja rasistinen ideologia, niin se ei tarkoita, että eläintensuojelussa olisi sinänsä mitään pahaa. Ei minusta pahaa ole Hitlerin harjoittamassa kasvissyönnissäkään. Natsien hirmuteoista huolimatta ajattelen pitäväni kiinni myötätunnostani eläimiä kohtaan.
Minusta on hienoa, että uusi tieto vaikuttaa eläinten kohteluun myönteisesti. Helena Telkänrannan kirja on yksi osa tätä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti