torstai 25. toukokuuta 2017

Vihaa täynnä oleva mökkireissu

Lukekaa Ernst Jüngeriä, jos osaatte saksaa.

Tapaan laittaa vihaa leivän päälle, ja yleensä leipänäni toimii ruisversio hapankorpusta. Vihan leivän päälle laitto ei kuitenkaan ole Jüngerin syy. Jünger sitä paitsi liittyi Adolf Hitlerin surmaamista suunnitelleeseen salaliittoon vuonna 1944, ja jopa selvisi siitä hengissä.

Viime viikon perjantaina lähdin vanhemman pikkuveljeni S:n ja hänen ja hänen kiinalaisen vaimonsa nelivuotiaan kaksikielisen tyttären L:n kanssa mökille. Mökki sijaitsee tätä nykyä Hämeenlinnaan kuuluvassa Rengossa. Hyvissä olosuhteissa, jos ei tarvitse pysähtyä matkan varrella, sinne periaatteessa ajaa Vantaalta tunnissa, jos käyttää moottoritietä ennen Hämeenlinnaa.

Viiden jälkeen saavuimme paikan päälle. Juuri ennen päämääräämme olimme käyneet kirkonkylässä, jossa S kävi toimittamassa osittain omistamansa Barks & Hills -yhtyeen (linkin takana yhtyeen Facebook-sivut) julisteita paikalliseen ravintolaan. Lisäksi ostimme jäätelöä.

Olisin toivonut, että reissuun mukaan olisi lähtenyt enemmän väkeä, mutta S:n vaimo ja tytärpuoli jäivät jostain syystä kotitanhuville. He tulevat myöhemmin kesällä mukaan kyllä. Myöskin pienempi pikkuveljeni J oli ilmoittanut, että ei pääse tällä kertaa.

Ensimmäisenä päivänä päälläni oli sininen vihapuhepaitani, jossa on kysymys Suomen ilmavoimista ja sisältää Suomen ilmavoimien nk. pahan merkin.

Olen pitänyt Suomen ilmavoimat -paitoja, koska arvostan Suomen ilmavoimien suoritusta sodissamme.

Mökillä ruoka oli hyvää mökkiruokaa. Veljeni laittoi kaiken lämpimän ruoan, joka sisälsi kasleria, nakkeja, grillimakkaraa ja perunoita. Itse valmistin kerran salaatin. Söimme myös paahtamatonta paahtoleipää tykötarpeineen.

Rengossa oli myöskin kaiken aikaa sopivan lämmintä.

Ensimmäisenä iltana S lämmitti saunan. Ensimmäisen kerran elämässäni näin sytytyspaloja, joita veljeni mahdollisesti käytti nyt saunan lämmittämiseen.

Saunailu oli mukavaa. Tosin en ole vuosiin nk. riisunut talviturkkiani, eli käynyt mökkijärvessä. Veljentyttäreni L halusi ehdottomasti käydä järvessä, vaikka S oli ilmoittanut hänelle, että vesi on vielä melko kylmää. Veljeni vei L:n tämän kinuttua asiasta tarpeeksi testaamaan järven vettä, ja tämä tuli siihen tulokseen, että juu, on hieman kylmää.

Vedenlämmitin ei ollut vielä ehtinyt hirveästi tehdä töitä siinä vaiheessa, kun sauna oli saatu lämmitettyä, joten suihkussa käyminen oli myöskin hieman viileää hommaa. Pari tuntia vielä kesti ainakin, ennen kuin lämmintä vettä alkoi kunnolla tulla.

Minä olen luultavasti mökkimme kävijöistä ainoa, joka haluaa juoda mökillämme porakaivosta tulevaa raanavettä. Minun vatsani kestää sen hyvin. Ehkä muidenkin kestäisi, mutta he eivät uskalla juoda sitä.

Ensimmäisenä iltana kuitenkin kesti jonkin aikaa, ennen kuin saatiin juoksuttamalla ylimääräinen sameus vedestä pois. Kun se oli saatu hoidettua, rupesin litkimään sitä.

Opetin veljentyttärelleni uuden sanan: hämärä. Myöskin selitin hänelle, että hiekkarantamme on oikeasti hiekkaranta eikä sitä nimitetä hiekkalaatikoksi.

Käytin aikaani mökillä ennen kaikkea L:n vahtimiseen sekä hänen kanssaan leikkimiseen. S teki paljon töitä, ja minä vietin vain aikaa L:n kanssa. Muun ohella tehtiin neljä hernemaata tontille. L oli mukana siinä auttamassa. Minä toimin vedenhakumiehenä. L toimi kastelijana.

Hyttysiä ei käytännössä näkynyt ollenkaan koko aikana.

Olin ostanut yhtä iltaa ja seuraavaa kokonaista päivää varten nautittavakseni kuusi olutta Alkosta ja neljä saksalaista ykkösolutta Lidlistä. En tullut näistä missään vaiheessa juurikaan humalaan. Varsinkin kun jouduin jakamaan osan niistä veljeni kanssa. Mutta mökillä ei ole tarkoituskaan tulla humalaan.

L:n kanssa potkin palloa, leikin hippaa ja lisäksi meillä oli sellainen läpyskähomma että laitetaan läpyskä toiseen käteen ja sitten heitetään tennispalloa toisen läpyskään, johon se tarttuu hämmästyttävän hyvin kiinni. L:llä oli vaikeuksia saada se siitä irti. Lisäksi pelasimme epäortodoksisella tavalla erästä lautapeliä.

Veljentyttäreni kanssa huseltamista oli sen verran paljon, että lihakseni menivät jossain määrin nk. rullalle.

Myöskin keksin hänen kanssaan uuden leikin. Se on nimeltään "Älä koske lippalakkiani".

L on myöskin onnistunut kehittämään itselleen ötökkäinhon ja siisteysvimman. Mökillä seisovaa liukumäkeä jouduin hänen pyynnöstään useaan kertaan putsaamaan sekä puunlehdistä ja havunneulasista että väärissä paikoissa olevista ötököistä.

Niin, veljeni myöskin ensimmäisenä iltana kasasi uuden grillin grillikatokseen. Ja se toimi varsin hyvin sitten.

Toisena iltana minä lämmitin saunan. Käytin apuna em. lämmityspalajuttua. Vaihdoin saunan jälkeen paitani Suomen somaliopiskelijoiden yhdistyksen paitaan. Se kumosi kaiken pahan, mitä vihapuhelainsäädäntö ei salli ja osoittaa minun olevan ei-rasisti.

Toisena iltana L ei halunnut tulla saunaan, koska ei kerran voinut mennä järvessä käymään.

Näin mökkireissulla myös mielenkiintoisia unia. Näin ensinnäkin yhden varsin eeppisen unen, jota en ole kuitenkaan kyennyt kunnolla palauttamaan valvetilassa mieleeni. Näin myös sellaisen unen, jossa mietin sellaista, että ihmiskunta tulisi tiivistää muuntamalla ihmiskunta sähköiseen muotoon. Liittyyköhän uni vorloneihin tai siihen, että vastustan väestöräjähdystä kestävän kehityksen vuoksi.

Näin myös sellaista unta, että päätin ryhtyä eräänlaiseksi viiniasiantuntijaksi. Uusille blogini lukijoille voin kertoa, että olen hirveän hienostunut oluittenmaistelija (linkki 1, linkki 2). Ja unessa nyt sitten ajattelin, että kun oli joku tunnettu hienostunut ja viinimaailmassa tärkeä viini, niin minä opettelisin tuntemaan sen läpikotaisin niin että osaisin erottaa sen erehtymättömästi väärennöksistä tai muista viineistä. Niin, unessa tämä tuntui hyvältä ajatukselta.

Sunnuntaina kävin jossain määrin nk. vajailla pytyillä jostain syystä. Minulle tapahtui jatkuvasti kognitiivista häröilyä. Pohdiskelin, että voiko tämä jossain määrin johtua lauantaina nauttimistani oluista. Päätin sitten, että jatkossa voisi sopiva määrä olutta kahden vuorokauden mökkireissuilla olla viisi Alkon olutta ja neljä kappaletta Lidlin saksalaista ykkösolutta. Eli yksi vahvempi olut olisi vähemmän. Enempää ei uskalla vähentää, sillä vaarana olisi, että oluet loppuisivat kesken.

Jätin kuitenkin mökkireissulla saksalaisista ykkösoluistani puolet eli kaksi juomatta. Ne jäivät odottamaan seuraavaa kävijää.

L meinasi sunnuntaina aamupalaa nauttiessaan olla nauttimatta keitettyä kananmunaa. S joutui harjoittamaan hieman painostamista sanomalla tälle, että jäätelöä ei tipu, ellei kananmunaa mene alas. Lopulta L suostui syömään kananmunaa.

Ennen kotiinlähtöä kävin vielä seisomassa koirani Elmeri Kärnän haudalla.

Kotimatkan alussa S vei vielä yhden yhtyeensä julisteen paikalliselle ilmoitustaululle.

Kun pääsin kotiin, olin ollut reissussa melkein kaksi vuorokautta. Mutta aika tuntui paljon pitemmältä.

Omat ympyräni ovat kuitenkin sen verran pienet, että mökkireissut ovat melkein aina tervetulleita. Sanoin "melkein", koska en voi sietää siellä kerran vuodessa pidettäviä rapujuhlia.

PS Seuraavana päivänä tapasin erään vanhan tuttuni kaupassa käydessäni. Olin edellisenä iltana ehtinyt pestä somaliopiskelijapaitani, ja olin laittanut sen jälleen päälleni. Tuttuni ilmoitti aprikoivansa, että minä opetan nykyään somaleitakin. Kerroin hänelle sitten, että ei asia niin vielä ole. Niin, syvällä sisimmässäni olen opettaja.

3 kommenttia:

 1. Kirjoitetaan tänne. Lisäsin nyt maininnan koirani haudalla käynnistä.

  VastaaPoista
 2. Pitäisiköhän teidän kaivo puhdistaa, jos sameaa vettä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai. Olivat varmaan vanhan talven jäljiltä rööreihin jäänyttä kuonaa.

   Poista