perjantai 5. toukokuuta 2017

Itse en onneksi elä sosiaalisessa kuplassa

On ihmisiä, jotka elävät oman sosiaalisen kuplansa sisällä. Kun he katselevat televisiosta valtamedian uutisia tai lukevat lehdestä tai nettilehdestä uutisartikkeleita, he eivät pahemmin törmää näkemyksiin, joista ovat eri mieltä. He tuntevat ainoastaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat kaikista tärkeistä asioista heidän kanssaan samaa mieltä. He saattavat jopa ihmetellä, että ketkä oikein Perussuomalaisia äänestävät, kun he itse eivät tunne ainoatakaan sellaista ihmistä.

Valtamediaksi Suomessa kutsutaan median niitä tärkeitä osia, joilla on paljon merkitystä yleisen mielipiteen muodostumiselle ja jotka tapaavat olla kaikissa tärkeissä kysymyksissä melko yksimielisiä asioista.

Nuo ihmiset elävät sosiaalisessa kuplassa. Ja heille sopii se. Nykyään järkytys ja skandaali on usein se, kun joutuu olemaan tekemisissä eri mieltä olevien ihmisten kanssa.

Minä en elä minkäänlaisessa sosiaalisessa kuplassa. Minulla ei tosin ole kauhean laajaa ystävä- ja tuttavapiiriä, mutta olen tuntenut monenlaisia ihmisiä. Yksi tutuistani esim. nimitti itseään arbuusiksi eli vesimeloniksi, koska oli vihreä päältä ja punainen sisältä. Hän oli monesta tärkeästä asiasta kanssani eri mieltä. Tai kääntäen. Yhteen aikaan jopa kuuntelin puhelimessa päivästä toiseen tämän eräällä lailla poliittisen vihamieheni valituksia elämään liittyen. Toimin siis eräänlaisena puhelinterapeuttina. Myöhemmin hän kyllä sitten muutti pois paikkakunnalta. Ei johtunut minusta.

Tulen melko hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Itse kannatan sosiaalista liberalismia, tai oikeammin sanottuna realistista versiota liberalismista. Siinä versiossa on kyse siitä, että evoluutiopsykologia tulee ottaa liberalismissakin huomioon sen sijaan, että uskotellaan itselle ja toisille, että ihminen on riippumaton ja rationaalinen järjen ohjaama yksilö. Ja sitten ihmetellään, kun todellisuus menee puihin.

Mitä tulee sosiaalisen median käyttöön, niin bloggaamisen ja satunnaisen muiden ihmisten blogien kommentoimisen lisäksi sosiaalisen median käyttöni on vähäistä. Sosiaalisen median yhteisöpalveluista minulla on käyttäjätilit Facebookissa ja Google Plussassa, mutta käytän tätä nykyä ainoastaan näiden avoimen lähdekoodin kilpailijaa Diasporaa, jossa minulla on kovin vähän kavereita. Ei palvelua kovin moni ihminen kyllä tässä maailmassa käytäkään.

Silti näen jonkin verran ihmisiä sosiaalisen median ulkopuolella.

Myöskin yritän kurkotella ulkomaaneläviä kohden kirjoittamalla novialinkielistä blogia [linkki poistettu teknisistä syistä], mutta sitä ei juuri kukaan lue. Ehkä vuoden päästä lukee. Tai sitten ei.

Nettilehtien lukemiseni on jonkin verran monipuolista. Lueskelen myös muita kuin sellaisia medioita, jotka esittävät samanlaisia käsityksiä asioista kuin minulla itselläni on. Voisin esittää niistä seuraavassa yhteenvedon.

Luen Ylen uutisia varsin runsaassa määrin. Myöskin kokoomushenkistä julkaisua Verkkouutisia luen usein. Samoin Tekniikkaa & taloutta. Silloin tällöin luen myöskin MTV:n uutisia ja Uutta Suomea.

Luen aina välillä myöskin sellaisia medioita kuin Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan sivut ja maailma.net:n sivut. Ennen vanhaan luin myöskin Global Finland -sivustoa, mutta sitä ei nykyään enää tehdä.

Luen toki myöskin välillä isänmaallisia kautta maahanmuuttokriittisiä sivustoja. Näitä ovat esim. Oikea media, Rähmispossun Sikolätti-uutisportaali ja PT-media.

MV-lehteä en juurikaan lue, vaikka nettituttuni, liberaalishenkinen konservatiivi Tuomo "Squirrel" Hämäläinen on minulle lausunut, että sitä(kin) kannattaisi lukea siksi, että saa hiukan monipuolisemman näkemyksen asioista.

Mainitaanpa samassa yhteydessä myöskin Hommaforum-keskustelupalsta, joka on Suomen suurin ja pätevin poliittinen keskustelupalsta. Se sopii tässä yhteydessä mainittavaksi keskustelupalstan luonteestaan huolimatta, koska siellä tavataan käsitellä Suomen ja maailman uutisia. Nykyään en enää kirjoittele itse Hommaforumille, mutta lueskelen sitä aina kun sille päälle satun.

Luen myöskin populaaritieteellisiä ja IT-alan julkaisuja, mutta ei niistä sen enempää, koska ne eivät varsinaisesti liity blogimerkintäni aiheeseen.

Sosiaalisen kuplan sisällä eläminen merkitsisi kyllä varmaankin helpompaa elämää...

2 kommenttia:

  1. Olen valtamedia linjoilla, mutta en mielestäni elä sosiaalisessa kuplassa, tunnenhan sinut ja olet ystäväni ja olen jutellut monen Persuedustajan kanssa vaalituruilla. Äidillä oli tapana sanoa, on niin paljon mielipiteitä kuin on ihmisiäkin.

    VastaaPoista