keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Myytinmurtajat-sarja meni lopullisesti manan majoille

Myytinmurtajat (engl. MythBusters) on yhdysvaltalainen televisiosarja, jossa on tehty tiedettä viihteen varjolla tai viihdettä tieteen varjolla. Jokaisessa sarjan jaksossa keskitytään kahteen tai kolmeen kaupunkitarinaan, yleiseen uskomukseen tai nettihuhuun, jotka yritetään empiirisillä kokeilla osoittaa mahdollisiksi tai mahdottomiksi.

Ottaen huomioon, että sarjan päätähdistä ei yksikään ole luonnontieteilijä, niin sen tekijöillä on ollut hommaan vahvaa osaamista sekä myös halua oppia uusia asioita yrityksen ja erehdyksen menetelmällä. Sen takia sarja on ollutkin niin kovin viihdyttävä. Lisäksi sarjassa on tehty kovasti räjäytyksiä.

Viime vuonna sarjan tekeminen lopetettiin. Sitä oli siihen mennessä tehty noin 14 vuoden ajan. Sarjaa näytettiin Suomenkin televisiossa, vuodesta 2006 alkaen.

Puolitoista viikkoa sitten katsoin Katsomo.fi-palvelussa sarjan viimeisen varsinaisen jakson. Muutama päivä sitten katsoin sieltä lopullisesti viimeisen jakson, jossa sarjan tekijämiehet Adam Savage ja Jamie Hyneman sekä sarjan tärkeimmät kolme avustajahenkilöä Kari Byron, Tory Belleci ja Grant Imahara (jälkimmäinen on koulutukseltaan insinööri) puhuivat keskenään mukavia sarjasta ja sen tekemisestä. Mukaan jaksoon oli mahdutettu myöskin tervehdyksiä ja palautetta kaiken maailman julkimoilta, joihin kuuluivat mm. yhdysvaltalainen astrofyysikko ja tieteen kansantajuistaja Neil DeGrasse Tyson ja Yhdysvaltain silloinen presidentti Barack Obama (ja tässä linkki Wikipedian artikkeliin) jonka luona Valkoisessa talossa Adam ja Jamie olivat vierailleet jokusen kerran sarjan aikana.

Tuota lopullisesti viimeisintä jaksoa katsoessa tuli minulle hieman tippa linssiin. "Ei, tämä ei saa tapahtua!" ajattelin. "Vanitas vanitatum et omnia vanitas. Vade retro, satana!"

Mutta, niin se käy.

Lopun takia laajensin aikaisemmin Linuxiini tekemääni Myytinmurtajat-näytönsäästäjääni 298 uudella kuvalla, jotka jouduin vieläpä rajaamaan käsin kuvankäsittelyohjelmalla jokaikisen. Koska ne olivat kaikki omia ruutukaappauksiani.

Jaan kanssanne muutamia alkukielisiä siteerauksia sarjasta:
  • When in doubt, C4. ("Kun on epäilyksiä, käytä C4:ää" (C4 on muovailtava räjähde))
  • Am I missing an eyebrow?!! ("Puuttuuko minulta kulmakarva?!!")
  • Failure is always an option. ("Epäonnistuminen on aina vaihtoehto.")
  • Breasts are expanding. Repeat: breasts are expanding. ("Rinnat laajenevat. Toistan: rinnat laajenevat.")
  • Say "hello" to my little friend! ("Sano 'moi' pikku ystävälleni!")
Myytinmurtajien poppoo kuuluu sellaisiin ihmisiin, jotka haluaisin tavata, jos nyt ylipäätään ketään julkisuuden henkilöitä haluaisin tavata. Voisin kuvitella, että jonain päivänä huomattavasti vanhentuneen näköiset Adam, Jamie, Kari, Tory ja Grant saapuisivat moikkaamaan minua Suomeen. Voipi olla, että en osaisi sanoa heille mitään järkevää. Ehkä ainoastaan matkisin South Park -sarjan pikkupojan Eric Cartmanin ääntä ja lausuisin: "I love you guys!"

...
PS 25.5.2017: Ja kyllähän sarjan jaksojen uusintoja on edelleen näytetty niin Katsomo-palvelussa kuin Suomen televisiossa. En tiedä, kuinka pitkään niitä vielä näytetään, enkä viitsi ao. taholta kysyäkään. Mutta minun on henkisesti vaikea enää katsella niitä, vaikka jokin makupala tulisikin eteen. Minulle sarja on niin mennyttä. Olen nähnyt sarjan kaksi viimeistä jaksoa, ja ne suorastaan mursivat sydämeni...

...
PS 25.5.2018: Myytinmurtajat aloitti sittemmin uudestaan mutta uusilla kasvoilla, jotka ovat Jon Lung ja Brian Louden. Suomen televisiossa sarja näkyy Viitosella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti