keskiviikko 31. elokuuta 2016

MV!!??-lehti, aikamme suuri Cthulhu

Cthulhu on hullu muinainen jumalolento, joka sisältyy yhdysvaltalaisen H.P. Lovecraft-nimisen (1890-1937) kirjailijan perustamaan fantasiamytologiaan. Yksi kaverini aikoinaan 1990-luvulla tutustutti minut siihen lyhykäisesti, mutta tähän päivään mennessä en ole lukenut vielä yhtään kirjailijan tai hänen seuraajiensa tai jatkajiensa mytologiaan liittyvää tarinaa. Joskus varmaan pitäisi kyllä.

Tässä kivoja kuvia Cthulhusta.

Nykyään valtamedian suurin yksittäinen ongelma on se, että se jättää kertomatta asioihin oleellisesti liittyvää faktaa, jonka pohjalta jokin yksittäinen uutinen saisi uuden totuudenmukaisemman sävyn.

Valtamedian pitäisi ymmärtää, että vaihtoehtomediat täydentävät sitä itseään. Valtamedia on itse typeryydellään ja ymmärtämättömyydellään, ehkä pahuudellaankin, luonut tarpeen vaihtoehtomedioille.

Viime aikoina tunnetuin ja kohutuin suomalainen vaihtoehtomedia on ollut MV!!??-lehti, johon valtamedia suhtautuu samalla lailla kuin järkevä ihminen suhtautuisi Cthulhuun. Ko. julkaisu kuulemma ei tarkista faktojaan ja kopioi surutta ja ilman lupaa kokonaisia muiden tuottamia uutisia tai blogimerkintöjä. Lisäksi se kuulemma keksii uutisia, julkaisee salaliittoteorioita tukevia juttuja ja loukkaa ihmisten yksityisyyttä.

Syytöksissä voi olla perää, mikä on ikävää. Mutta ei valtamediakaan ole täydellinen.

Itse pidän joka tapauksessa terveenä sitä, että tavanomaisen median journalistit eivät voi enää toimia tiedonvälityksen portinvartijoina. On myöskin keksitty sellainen asia kuin sosiaalinen media, joka vaihtoehtomedian ohella tuottaa vaihtoehtoista näkemystä maailmasta. Olemme tietyllä tavalla päässeet vapauden valtakuntaan.

Itse saan aivoparkoihini vaihtoehtoisia uutisia lukemalla ilkeää ja pahanlaatuista Hommaforum-keskustelupalstaa, josta löytyy välillä myös ulkomaisista uutislähteistä käännettyä materiaalia, Rähmispossun Sikolätti-uutisportaalia ja Paavo Tajukankaan sivustoa. Kaksi viimeksi mainittua julkaisevat lähinnä Pohjoismaita koskevia uutiartikkeleita.

Lisäksi on yksi uusi tuttavuus eli uutissivusto nimeltä Nykysuomi.fi, jonka toivon kuluvan yhä useammalla näyttöpäätteellä.

Satunnaisesti seuraan myös ulkomaankielisiä uutislähteitä, joiden tuotokset on ikävä kyllä aina kirjoitettu englannin kielellä, koska kielitaitoni muissa kielissä on kovin rajallinen. Mutta näitä ei voi kutsua vaihtoehtoisiksi muussa kuin siinä mielessä, että niiden uutisia ja artikkeleita ei ole tuotettu Suomessa ja suomeksi. Niiden näkökulma ei kuitenkaan ole Suomesta peräisin, joten jollakin lailla erilaista uutisantia sieltä saa joka tapauksessa.

Olen itse valitettavan vähän lukenut viime aikoina MV!!??-lehteä. Eräs hyvä nettituttuni, joka on varsin liberaali monessa suhteessa, oli minulle kerran sanonut jotain sellaista, että lehteä kannattaa lukea, jotta saa laajemman käsityksen asioista. Minun pitäisi tehdä parannus ja alkaa lukea ko. julkaisua. Saisi selvemmän kuvan myös siitä, että lehteä syytetään myös jonkinlaisesta antisemitismistä ja Venäjän suuren johtajan Vladimir "Volodja" Putinin käsittelemisestä silkkihansikkain.

On vähän typerää kyllä julkaista blogimerkintä MV!!??-lehdestä, kun olen niin kovin vähän viime aikoina lukenut sitä, mutta julkaisen usean kuukauden päästä sitä käsittelevän uuden merkinnän, jahka olen saanut tarpeeksi kokemusta ensin ko. julkaisusta.

Se, että MV!!??-lehti on tällä hetkellä poliisitutkinnan kohteena, ei sinänsä merkitse, että lehti toimisi epäeettisesti. Suomen kaltaisessa maassa, jossa on bysanttilainen sananvapauslainsäädäntö, poliisin tutkinnan kohteeksi joutuminen on joskus meriitti ainakin liberaaleille ihmisille. Mutta MV!!??-lehden olisi hyvä toimia paremmin ja eettisemmin. Jos joskus huomaan lehden muuttuneen kunnollisemmaksi, minä pistän linkin lehden sivuille blogini oikeassa laidassa olevaan "Muita kohtuullisia sivustoja tai sivuja" -osioon.

Itse muuten kannatan sanoma- ja aikakauslehtien tilausmaksun arvonlisäverokannan nostamista 10 prosentista normaaliin 24:een. Näin vapauden valtakunta edelleen laajenisi. Niin, ketä se haittaisi?

PS Jokin aika sitten muuten eräs jossain määrin edistyksellisesti suuntautunut tuttavani oli jakanut Facebookissa päivityksen, jossa oli kysymys MV!!??-lehden erään rinnakkaisjulkaisun uutisesta. Hänen aatetoverinsa oli suutahtanut päivityksestä hänelle ja irtisanonut Facebook-kaveruuden. Tapahtumalle löytyy rinnakkainen tapaus kristittyjen Pyhän kirjan Raamatun viimeisestä neljänneksestä Uudesta testamentista. "Seurustelee syntisten kanssa!" Alkuperäinen syntisten kanssa seurustelija oli kyllä Jeesus, mutta se ei tee tapausten rinnastamisesta vähäarvoisempaa. Nykyajan fariseukset ja lainopettajat vaan käsittävät synnin vähän eri tavalla kuin vastaavanlaiset tapaukset olisivat tehneet 1985 vuotta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti